Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

ČR je co se týče bezpečnosti lidí, je šestý nejbezpečnější stát na světě, funguje nám policie, dokážeme se popasovat s problémy i třeba teroristických útoků.
Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Institut pro ekonomiku a mír zveřejnil v červnu 2016 výsledky tzv. Světového indexu míru (Global Peace Index). Česká republika se skutečně umístila na 6. příčce ze 163 zemí. Výrok však hodnotíme jako neověřitelný, jelikož tento index neměří přímo míru bezpečí v zemi (i když některé sledované faktory tímto směrem ukazují). Vliv na bezpečnost v zemi má pak vedle vlády velké množství dalších faktorů.

V roce 2015 obsadila Česká republika 12. místo, 2014 si držela tuto pozici, na kterou postoupila ze 13. místa z roku 2013.

Tato analýza mapuje především faktory společnosti a bezpečnosti, výskyt zahraničních a domácích konfliktů a míru militarizace. Hodnocení je stanoveno na základě 23 kritérií (GPI indicators). Samotný index však jednoznačně neprokazuje míru bezpečnosti, ale spíše mírové prvky. Kategorie, která se orientuje na vnímání bezpečnosti, hodnotí Českou republiku 2 body z 5, přičemž 5 značí nejhorší stav. Obdobně je na tom většina zemí střední Evropy. Od roku 2012 je tento stav neměnný.

Mezi další zkoumané faktory patří například politická nestabilita, kriminalita, vnitřní a vnější bezpečnost, dodržování lidských práv atd. Nakolik je policie funkční a stát se dokáže popasovat i s problémy teroristických útoků, je pak spíše věcí názoru.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr Pirátů v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Před nadcházejícími sněmovními volbami vám chceme přinést co nejvíce ověřených výroků u relevantních stran, a proto jsme se pustili do analýzy rozhovorů pro Seznam zprávy. Jako první přišel na řadu předseda České pirátské stran...