Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Udělali jsme jednu věc, kterou neudělala jiná strana, vydali jsme Vyšehradskou deklaraci, dali jsme na stůl 12 bodů, které jsou pro nás nutnou podmínkou pro vstup do vlády. (...) Ty body musí být součástí koaliční dohody, jinak do ní nevstoupíme.
Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Občanští demokraté zveřejnili Vyšehradskou deklarac i, v níž se zavazují k 12 bodům (de facto podmínkám), za kterých vstoupí do případné vlády. Jde např. o nezvyšování daní, zrušení EET nebo „významné“ snížení odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele.

Je faktem, že ostatní kandidující strany deklarují některé nepřekročitelné podmínky (např. řada stran odmítá koalice s komunisty, část s hnutím ANO), resp. akcentují své programové teze. Žádný subjekt takto přímo neuvádí v rámci publikovaného prohlášení relativně konkrétní závazky, které jsou nepřekročitelné.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ODS v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Petr Fiala byl dalším z lídrů, kteří se představili v předvolební Výzvě na Seznamu. Mluvil jak o pozici občanských demokratů, tak i o ryze předvolebních tématech jako s kým po volbách jít do koalice nebo o Vyšehradské výzvě, kt...