Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Ukázalo se, že ANO se nedokáže ani mírně distancovat od svého předsedy a jeho problémů.
Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V rámci kauzy kolem Andreje Babiše skutečně nikdo z vedení hnutí či vrcholných představitelů (ministři za ANO) nevystoupil např. s prohlášením, které by Babiše vyzývalo ke složení funkce či k tomu, aby nekandidoval.

Z vedení hnutí je dále kromě Andreje Babiše obviněn i první místopředseda Jaroslav Faltýnek.

Např. místopředseda hnutí a ministr obrany pro deník Právo uvedl:

  • „Nemáte pochybnosti o Andreji Babišovi a jeho roli v kauze Čapí hnízdo?
  • „Nepřijde mi to jako porušení norem a zákonů, které v té době platily. Stejně jako otázka korunových dluhopisů.

Pokud bychom dále upozornili např. na stenoprotokol z jednání Poslanecké sněmovny, konkrétně ze dne, kdy poslanci vydávali k trest. stíhání pány Babiše a Faltýnka, mezi členy ANO skutečně jakýkoliv distanc nalézt nelze. Naopak svého předsedu velmi výrazně hájili.

V neposlední řadě pak vzbudil ohlas ministr spravedlnosti Pelikán, který v rozhovoru pro týdeník Respekt (který následně žádal nevydat) spojil žádost policie o vydání obou politiků s volbami.

V každém případě není dohledatelný žádný významný politik ANO, který by proti Andreji Babišovi a jeho možným kauzám vystoupil.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ODS v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Petr Fiala byl dalším z lídrů, kteří se představili v předvolební Výzvě na Seznamu. Mluvil jak o pozici občanských demokratů, tak i o ryze předvolebních tématech jako s kým po volbách jít do koalice nebo o Vyšehradské výzvě, kt...