Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Byl jsem na základě křivých obvinění médií a Úsvitu podrobně prošetřen Policií ČR. Představte si, dokonce tam měli svodku z Finančně-analytického útvaru. Zjistila, že jsem se neobohatil z Úsvitu ani o halíř. Dokonce někdo dal odvolání, takže mě šetřili znova, i firemní i soukromé účty. To šetření bylo uzavřeno už vloni v létě.
Výzva Seznam Zprávy, 13. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Tomio Okamura poukazuje na případ z března a dubna 2015, kdy byl vyloučen z hnutí Úsvit po sporech o zneužití financí strany. Financemi strany se už v březnu 2015 zabývala Prověrková komise, podle níž přímo ke zpronevěře finančních zdrojů strany nedošlo. Spor mezi předsednictvem hnutí a Tomiem Okamurou se týkal peněz z volební kampaně. Obě strany sporu tvrdily, že finance hnutí byly zneužity.

K vyšetřování opravdu došlo, podle dostupných informací ho údajně odstartovalo trestní oznámení, které podal sám Okamura. Kromě informace, že Tomio Okamura vypovídal na policii o vyšetřování, není z vyšetřování mnoho dostupných informací. Tento výrok je proto hodnocen jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr SPD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 13. října 2017

Tomio Okamura čelil ve volební Výzvě na Seznamu otázkám na financování kampaně a spory s Úsvitem ohledně financí nebo na postoje vůči Romům. Mluvilo se také o Evropské unii, prezidentu Zemanovi a představách SPD o změnách ve zd...