Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Tak můj návrh zákona o referendu, respektive návrh SPD, se už projednával v Poslanecké sněmovně, už byl zamítnut. A u toho zákona o referendu jsou to v zásadě důležité čtyři základní parametry. Zaprvé, počet podpisů pod petici na danou otázku, my navrhujeme 100 tisíc podpisů, ve Švýcarsku, které má 8 milionů obyvatel je to 50 tisíc. Druhým kritériem je šíře otázek, my navrhujeme aby se mohlo hlasovat o jakékoliv otázce, po získání podpisů by měl Ústavní soud měsíc na projednání, zda-li není v rozporu s Ústavou nebo Listinou základních práv a svobod. Třetí věc je kvorum účasti u referenda, my navrhujeme nulové kvorum jako tomu je u ostatních voleb, u voleb je nulové kvorum, jeden občan může zvolit prezidenta nebo poslance. Poslední věc je závaznost, a my chceme, aby to bylo závazné.
Výzva Seznam Zprávy, 13. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Návrh ústavního zákona o celostátním referendu, tisk 114, byl předložen skupinou poslanců (tehdejší poslanecký klub hnutí Úsvit) v lednu 2014. Tento návrh zákona (.pdf) byl 25. března 2014 v prvním čtení napříč politickými kluby kromě Úsvitu a Komunistické strany zamítnut.

Co se týče parametrů referenda, všechny čtyři body poslancem Okamurou popsané jeho návrh zákona má. Petiční výbor (dle čl. 3) musí shromáždit podpisy minimálně 100 000 oprávněných občanů během dvou let a následně návrh na vyhlášení referenda předloží prezidentovi. Totéž může udělat (čl. 4) samostatně i skupina 50 poslanců nebo 33 senátorů, případně vláda.

Dle článku 141 švýcarské ústavy je k vyvolání referenda potřeba sesbírat podpisy 50 000 občanů. Ústava říká, že od podání žádosti má svolavatel na sesbírání podpisů 100 dní. Světová banka uvádí, že Švýcarská populace čítala v loňském roce 8,4 mil. obyvatel.

Otázky referenda se (dle čl. 1) mohou týkat všech věcí vnitřní nebo zahraniční politiky státu, návrhu ústavního zákona či ratifikace nebo vypovězení mezinárodní smlouvy. Kvorum referenda není v návrhu zákona omezeno, referendum platí, pouze je-li přijato nadpoloviční většinou hlasujících (čl. 8).

Poslední podmínkou je závaznost, kterou upravuje čl. 10. Ten tvrdí, že „rozhodnutí přijatá v referendu jsou závazná pro všechny orgány i osoby“ a „zákon schválený v referendu smí být změněn nebo zrušen pouze zákonem schváleným v referendu.“
Je na místě připojit nesouhlasné stanovisko vlády (.pdf) k návrhu zákona. Vláda se domnívá, že „návrh ústavního zákona je v rozporu s principem zastupitelské demokracie,“ dále by „o zásadních věcech výkonu státní moci mohla rozhodnout výrazná menšina oprávněných osob“ a „otázky týkající se státního rozpočtu, daní a poplatků nemohou být předmětem referenda z povahy věci, neboť patří mezi základní politické nástroje vlády a vládní většiny při prosazování jejího programu.“

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr SPD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 13. října 2017

Tomio Okamura čelil ve volební Výzvě na Seznamu otázkám na financování kampaně a spory s Úsvitem ohledně financí nebo na postoje vůči Romům. Mluvilo se také o Evropské unii, prezidentu Zemanovi a představách SPD o změnách ve zd...