Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

My jsme alergičtí na návrhy, které míří k tomu, že by justice byla více ovládnutá politiky, naopak prosazujeme soudcovskou samosprávu.
Výzva Seznam Zprávy, 17. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se v koaliční smlouvě zavázala předložit návrh na zřízení samosprávy justice (.pdf, str. 24). Po dobu celého volebního období nebyl předložen žádný takový návrh ze strany vlády, ale ani ze strany opozice (nicméně se jedná o věc, kterou logicky předkládá spíše vláda).

V minulém volebním období byl Miroslav Kalousek se svou TOP 09 členem Nečasovy vlády (dodejme ovšem, že ministerstvo spravedlnosti měla v gesci ODS). Ta ve své koaliční smlouvě (str. 21) rovněž deklarovala kroky v dané oblasti.

Provedeme analýzu efektivity organizace soudnictví a čtyřstupňové soudní
soustavy a navrhneme možnosti zjednodušení. Prověříme efektivitu působnosti
soudcovských rad jako orgánů soudcovské samosprávy a zvážíme možnost jejího
posílení.

Jelikož zatím nebyly předloženy reálné návrhy na zřízení justiční samosprávy, kde by např. na hlasování šlo doložit, jaký postoj který subjekt zaujímá, chápeme prozatím výrok Kalouska jako spíše deklaratorní záležitost a hodnotíme jej jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr TOP 09 v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 17. října 2017

Předseda TOP 09 byl dalším lídrem, který se účastnil Výzvy serveru Seznam zprávy. V rozhovoru s Jindřichem Šídlem se zaměřili přirozeně na blížící se volby, interpretaci průzkumů, ale také na to, jaké jsou priority TOP 09 do vo...