Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

*Připadá vám jako slušný plat 14 tisíc hrubého, za které do dělnických pozic nabírá Vodňanské kuře?

BABIŠ: Pane redaktore, průměrná mzda zaměstnanců Vodňan je 23 080 korun.

*Dobře, ale dělníky nabírají za 14.

BABIŠ: Nevím, za kolik nabírají, ale jestli to tak je, je to určitě jen základ, k tomu jsou příplatky a další bonusy.
Jiné, 19. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Podle aktuálně platných nabídek práce ve Vodňanské drůbeži začíná hrubý měsíční plat dělníka na 14 500 Kč. Jedná se o pozici dělníka ve výrobě, který má být ochotný pracovat na dvě směny, občas i v sobotu nebo o svátcích. Mezi nabízené zaměstnanecké benefity patří závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění a dovolená nad rámec zákona. Dělníkovi v potravinářské výrobě je nabízena mzda od 15 000 Kč do 22 000 Kč a mimo již zmíněné benefity může získat např. požitky na základě zaměstnaneckého fondu. Přímo na webu Vodňanské drůbeže je pak inzerát na dělnickou pozici zpracovatele masa se mzdou až 18 000 Kč.

Analýzu průměrných mezd ve firmách patřících do holdingu Agrofert provedl týdeník Ekonom. Vyplynulo z ní, že jsou dělnické pozice ve Vodňanské drůbeži placeny podprůměrně. Téma mezd v této drůbežárně se stalo velmi diskutovaným v návaznosti na reportáž novinářky Uhlové, která během půl roku vyzkoušela pět různých zaměstnání a nehorší zkušenost si odnesla právě z Vodňanské drůbeže. Firma se proti nařčením v reportáži ohradila, uvedla, že novinářka zaměstnaná pod falešným jménem dostala hrubý nástupní plat včetně příplatků ve výši 17 315 Kč a své zahrnutí do reportáže vnímá vzhledem k blížícím se volbám jako účelové.

Podle těchto informací si lze o mzdových podmínkách ve Vodňanské drůbeži udělat určitou představu, systém Babišem zmíněných příplatků a bonusů je však záležitostí vnitřních předpisů firmy, které veřejně dostupné nejsou a výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ANO v MF DNES

Jiné, 19. října 2017

Přinášíme poslední ověření výroků lídra před volbami, a to z rozhovoru, který Andrej Babiš (hnutí ANO) poskytl Mladé frontě Dnes. Rozhovor jsme vybrali místo původního plánu ověřit jeho výstup ve Výzvě Seznamu (stejně jako jsme...