Pavel Fischer
Nez.

Pavel Fischer

Nejenom v okamžiku voleb, ale i mezi volbami. Je potřeba skutečně položit si otázku, jak vzdělávat občany u nás. A protože je potřeba někde začít, já bych začal na Pražském hradě. Když pojedete do Vídně a podíváte se do Parlamentu, tak tam zjistíte, že tam mají takovéhle centrum pro školáky, gymnazisty, které je na celý rok vyprodané. Mají tam mediální výchovu, ale mají tam také ústavní právo a další věci.
Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V rakouském Parlamentu skutečně nabízejí služby zaměřené na školy a jejich žáky. Na půdě Parlamentu jsou pro žáky pravidelně pořádány workshopy, jejichž tématy jsou vedle dalších i mediální výchova a záležitosti související s legislativou.

V rakouském Parlamentu pořádají komentované prohlídky a především workshopy pro školy, přesněji pro žáky ve věku 8–15 let a pro žáky ve věku 15–24 let. Rakouský parlament nabízí školám s mladšími žáky program v podobě workshopů o demokracii a parlamentarismu, které se zaměřují na demokratické principy, základy parlamentarismu, mediální gramotnost apod.

Na výběr je konkrétně ze šesti různých workshopů: politický (zaměřený na záležitosti spojené s legislativou), mediální, workshop s poslanci, participační, historický a spojený s evropskými tématy. Workshopy se konají každý všední den v dopoledních a odpoledních hodinách, vstupné je zdarma, z logiky věci tudíž tyto akce nemohou být vyprodané, nanejvýše naplněné.

Pro žáky ve starším věku jsou v rámci rakouského Parlamentu pořádány tři workshopy zaměřené na následující témata: Parlament, demokracie a politici. Také na tyto workshopy je vstupné zdarma a konají se každý všední den.

Pro každou z kategorií vedle workshopů existuje dětský, respektive mládežnický Parlament, kde si žáci mohou vyzkoušet fungování Parlamentu na vlastní kůži.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Pavel Fischer

Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Česká televize před prezidentskými volbami spustila také speciální vysílání, které se věnuje této významné události. Do pořadu Interview ČT pozvala všech devět prezidentských kandidátů na rozhovor ve formátu kandidát-moderátor....