Pavel Fischer
Nez.

Pavel Fischer

Ano, tam je (mezi Fischerovými přispěvateli ze zahraničí, pozn. Demagog.cz) třeba Tom Stoppard, který napsal z Británie, a to je vlastně velmi uznávaný dramatik. Z Francie jsou tam lidé, kteří podporovali disidenty v minulosti...
Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Britský dramatik s českými kořeny Tom Stoppard skutečně poslal dne 27. října 2017 500 £ (v přepočtu 14 170,18 Kč) Pavlu Fischerovi. Podle slov Fischera se potkali na oslavě narozenin společného přítele a zůstali v kontaktu, Stoppard podporuje Fischerovu kandidaturu.

Pokud se podíváme na Fischerův transparentní účet, najdeme tam několik poplatků za příchozí platbu ze zahraničí, mimo jiné od podporovatelů z Francie. Především zde můžeme najít Francouzku Roselyne Chenu, ředitelku Fondation pour une entraide intellectuelle européenne (Nadace pro vzájemnou evropskou intelektuální pomoc), která 7. listopadu 2017 zaslala 7 493,37 Kč.

Roselyne Chenu podporovala intelektuály a umělce z bývalého východního bloku, například básníka Jana Vladislava, který byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a v roce 1988 byl nucen emigrovat právě do Francie.

Na transparentním účtu se vyskytují i další francouzská jména (např. MR OU MME DELPEUCH J, příspěvek 9 991,16 Kč), více informací o nich však nelze zjistit.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Pavel Fischer

Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Česká televize před prezidentskými volbami spustila také speciální vysílání, které se věnuje této významné události. Do pořadu Interview ČT pozvala všech devět prezidentských kandidátů na rozhovor ve formátu kandidát-moderátor....