Pavel Fischer
Nez.

Pavel Fischer

Světlana WITOWSKÁ: Před pár dny vyšlo najevo výsledky auditu hospodaření firmy Pražská strojírna, kde se objevilo i vaše jméno, auditoři mají pochybnosti, jestli vám firma vynaložila peníze účelně, šlo o něco přes milion korun, co s tím chcete dělat? Tam je takové podezření, jestli to bylo účelně, nebylo.

Pavel FISCHER: Já jsem ten audit neviděl, takže mluvíme o něčem, co existuje, ale já jsem to nedostal. Pro tu firmu jsem pracoval na francouzských zakázkách, ty byly rozjednány tak daleko, že v podstatě jsme jednali už o cenách, ale to, že k nim nedošlo, respektive nebyly realizovány, to už nebylo moje rozhodnutí. A tady se vlastně musím zastavit, protože mezitím v Pražské strojírně došlo ke změně vedení a já nemůžu mluvit do toho, co se v Pražské strojírně interně dělo. Já jsem svojí práci odvedl v nejvyšší možné kvalitě.
Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Forenzní audit Pražské strojírny, dceřiné společnosti pražského Dopravního podniku, letos v září upozornil na podezření neúčelně vynaložených odměn externím poradcům během chystaného vstupu firmy na francouzský trh. Mezi poradci skutečně figuruje jméno bývalého francouzského velvyslance Pavla Fischera, kterému firma za celou dobu spolupráce zaplatila přes milion korun.

Auditorská zpráva opravdu nebyla zveřejněna, podle současného člena představenstva Róberta Masaroviče se však minulé vedení uchýlilo i k dalším nehospodárným krokům, za což bylo na začátku tohoto roku odvoláno. Podnik poté v dubnu podal trestní oznámení na svého bývalého generálního ředitele Vladimíra Říhu, který během necelých deseti let v jejím čele společnost zadlužil, i v důsledku svých předražených pracovních cest a nevýhodných nákupů strojů. Dopravní podnik v tiskové zprávě zmiňuje také podezřelé poradenství při získávání zákazníků ze Švédska.

Bližší informace však nejsou dostupné a není tak možné potvrdit všechny aspekty Fischerova výroku. Z tohoto důvodu jej hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Pavel Fischer

Interview ČT24, 27. listopadu 2017

Česká televize před prezidentskými volbami spustila také speciální vysílání, které se věnuje této významné události. Do pořadu Interview ČT pozvala všech devět prezidentských kandidátů na rozhovor ve formátu kandidát-moderátor....