Petr Hannig
Rozumní

Petr Hannig

...paní Merkelová neměla toho, myslím, že to bylo 5. září, nebo tak nějak, 2015 říct to, co řekla. Máme otevřené brány. A vlastně zazdila všechny do té doby platící evropské zákony.
Interview ČT24, 30. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Prohlášením kancléřky Merkelové o otevření hranic Německo opravdu porušilo evropské právo, konkrétně nařízení Dublin III týkající se kritérií pro určení členského státu příslušného pro posouzení žádosti o mezinárodní ochranu. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Nejdřív si popišme situaci ze dní 4. a 5. září, kdy migrační krize dosáhla svého vrcholu. Čtvrtého září kolem 21. hodiny rozhodla Orbánova vláda, že Maďarsko už není schopno imigranty registrovat a autobusy je proto přivezly na hranici s Rakouskem. Z toho důvodu Němci a Rakušani otevřeli své hranice. Německo chtělo původně otevřít hranice jen krátkodobě, hranice nakonec zůstaly pro uprchlíky otevřené šest měsíců.

Toto otevření hranic však znamenalo, že Německo začalo přijímat uprchlíky bez ohledu na to, kde překročili hranice Evropské unie, což bylo v rozporu s nařízením Dublin III, podle kterého (.pdf, čl. 13 odst. 1) je i v případě nedovoleného překročení hranice EU příslušný k posouzení žádosti ten členský stát, na jehož území vstoupil žadatel jako první. Soudní dvůr EU toto pochybení vůči Dublinskému nařízení potvrdil (bod 83 a 84 odůvodnění a druhý výrok rozhodnutí). Státy podle něj dublinské nařízení nemohou překračovat ani z humanitárních důvodů.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Petr Hannig

Interview ČT24, 30. listopadu 2017

Petr Hannig ve svém vystoupení v České televizi představoval sebe a své přednosti, se kterými jde do prezidentských voleb. Tématicky se pak věnoval např. otázkám Evropské unie, migrace nebo médií.