Petr Hannig
Rozumní

Petr Hannig

A teď už nejsou vůbec žádný uprchlíci, to jsou ekonomičtí migranti, kteří sem jdou z oblasti Sahelu.
Interview ČT24, 30. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Oblast Sahel se rozkládá na jižním okraji Sahary, táhne se od západu k východu Afriky a zahrnuje území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Súdánu, Eritrei a Etiopie.

Podívejme se na tabulku Eurostatu ukazující počty uprchlíků podle jejich státní příslušnosti za prvních šest měsíců roku 2017. V tomto období přišlo do Evropy přibližně 315 tisíc uprchlíků, nejvíce ze Sýrie (44 320), dále pak z Afghánistánu, Nigérie, Iráku a Pákistánu.

Uprchlíků ze zemí v oblasti Sahel, konkrétně z Eritrei, Senegalu, Mali a Súdánu, přišlo pak součtem do Evropy 27 290, což se jen těžko blíží například Syřanům. Rozdíl cca 17 tisíc lidí se pak dá srovnat třeba s počtem obyvatel Svitav (.pdf, str. 65).

Pokud bychom sledovali příchody do Evropy po moři, tak data Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ukazují, že nejvíce lidí přichází z Nigérie, Sýrie, Guinei, Pobřeží Slonoviny, Maroka a Bangladéše. Je tedy zjevné, že do Evropy přicházejí lidé i z jiných zemí, než jen ze zemí Sahelu, jak o tom Hannig mluví.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Petr Hannig

Interview ČT24, 30. listopadu 2017

Petr Hannig ve svém vystoupení v České televizi představoval sebe a své přednosti, se kterými jde do prezidentských voleb. Tématicky se pak věnoval např. otázkám Evropské unie, migrace nebo médií.