Vratislav Kulhánek
Nez.

Vratislav Kulhánek

Ale pro mě je příklad německý prezident, který se dostal do podobné situace, jako je tady a způsob, jakým to řeší. To znamená, že je nadstranický a snaží se těm stranám domluvit nebo dohodnout prostě jakýsi, jakýsi konsensus, nikoliv se postavil na jedné straně.
Český rozhlas, 5. ledna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Koaliční jednání po zářijových volbách v Německu byla neúspěšná a vše nasvědčovalo tomu, že dojde k předčasným volbám. Podobný výrok jsme již ověřovali zde.

Koaliční jednání, která probíhala mezi stranami CDU/CSU, FDP a Zelenými, zkrachovala. Strana SPD, která byla členem předchozí vládní koalice s CDU/CSU oznámila svůj záměr odejít do opozice. O ukončení koaličních jednání informoval předseda FDP Christian Lindner, podle jehož slov se strany neshodly na představách o modernizaci země a nenašly ani vzájemnou důvěru. Avšak prezident Německa, Frank-Walter Steinmeier, s tímto krokem nesouhlasil. Následně se opět objevila možnost obnovení koalice mezi CDU/CSU a SPD, kdy prezident přizval obě strany k jednání na konci listopadu.

Tímto krokem se Steinmeier tedy opravdu snažil stranám domluvit, podpořil další jednání mezi koaličními stranami a postavil se tak proti předčasným volbám.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Debata v Českém rozhlase: Vratislav Kulhánek

Český rozhlas, 5. ledna 2018

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek (ODA) byl hostem Jana Pokorného ve 20 minutách Radiožurnálu. V rozhovoru se mluvilo o zahraniční politice, možnostech prezidenta ovlivnit směřování republiky a o Kulhánkových zkušenostec...