Roman Onderka
SOCDEM

Roman Onderka

My máme v této komisi (pro dohled nad GIBS, pozn. Demagog.cz) našeho zástupce, kolegu Chovance. Pan Chovanec odmítl, nechce kandidovat.
Český rozhlas PLUS, 18. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Stálá komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů se skládá z poslanců za Piráty, ANO, ODS, SPD, KDU-ČSL a ČSSD (Milana Chovance).

Podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny: „Předsedou komise je vždy poslanec, kterého volí Sněmovna. Poslanec, který je členem vlády, nemůže být členem komise.“

Sociální demokracie Chovance na post předsedy komise nenavrhla, jelikož podle členů strany o pozici sám nemá zájem. Není však dohledatelné žádné takové tvrzení Chovance. Ani v jedné volbě se Chovanec o místo neucházel, což ovšem mohlo být dáno i jinými faktory, jako je např. jednání a dohody mezi stranami. Proto je výrok hodnocen jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Komise pro dohled nad GIBS pro ANO

Český rozhlas PLUS, 18. dubna 2018

Novým předsedou sněmovní komise pro dohled nad GIBS byl zvolen zástupce hnutí ANO. To vyvolalo na politické scéně silné emoce. Místopředseda ČSSD Roman Onderka komentoval v Českém rozhlase tuto volbu. Mluvil o deklaracích ANO n...