Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

Sociální demokracie nebyla ta, která říkala, že chce od začátku ministerstvo vnitra. To, že jsme k tomu dospěli, to bylo dáno neústupností Andreje Babiše. My mu dávali několik alternativ, jak tu situaci vyřešit – buď vláda bez předsedů, nebo nějaké garance. Nic nebylo na stole. Proto jsme řekli dobrá, ale chceme garanci, že budeme mít kontrolu na jednom ze dvou klíčových rezortů, kde je problém střetu zájmů Andreje Babiše nejviditelnější – tedy ministerstvo financí popřípadě vnitra. Rezort vnitra nebyla iniciativa sociální demokracie, se kterou bychom do toho šli od začátku.
Právo, 21. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako neověřitelný, protože jednotlivé postoje jsou veřejně dostupné pouze od jedné ze stran stran. Ze samotných jednání neexistují záznamy, který by tvrzení předsedy ČSSD Hamáčka mohly potvrdit, či vyvrátit,

Do vyjednávání o vládě šla ČSSD s podmínkou, že Andrej Babiš nebude premiérem a zároveň že hnutí ANO nebude spravovat oba rezorty, které se podle nich týkají vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, tj. ministerstva vnitra a financí. Po jednáních tyto podmínky nazvali jako „nepřekročitelné“.

ČSSD dále jako kompromis navrhovala, aby se koaliční vlády neúčastnil ani jeden z předsedů, hnutí ANO tuto nabídku podle Jana Hamáčka odmítlo. Zároveň zopakovali, že vláda bez Andreje Babiše nepřichází v úvahu (video, cca 33:00). V průběhu jednání sociální demokraté ze svých podmínek ustoupili a požadovali pouze ministerstvo vnitra nebo financí.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jednání o vládě pohledem ČSSD

Právo, 21. dubna 2018

Předseda sociálních demokratů v rozhovoru pro deník Právo popisoval zejména aktuální otázky kolem skládání případné vlády ANO-ČSSD s podporou komunistů. Mluvil o programových prioritách, důležitých resortech pro svou stranu i o...