Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Členové ČSSD čelí vyšetřování v korupčních kauzách ROP Severozápad, kde svědek u soudu řekl, že více než sto milionů korun šlo směrem k lidem z ODS a ČSSD v rámci profesionální korupce.
Jiné, 27. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok předsedy SPD Tomia Okamury hodnotíme jako faktickou pravdu. Okamura s největší pravděpodobností vychází z mediálních zpráv, jelikož k bližším informacím o probíhajícím případu, a tedy též výslechu svědka, nemá (stejně jako my) přístup.

V březnu 2016 byl v kauze zneužívání evropských dotací z ROP Severozápad odsouzen k sedmi letům vězení bývalý ředitel ROPu Petr Kušnierz. Ten se následně rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat, na základě čehož policie obvinila celkem 24 lidí včetně bývalé hejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové nebo ex-senátora ODS Alexandra Nováka.

Podle Českého rozhlasu Kušnierz u výslechu vypovídal například takto: „Byla třeba alokace 200 milionů na nějakou výzvu a vím, že 100 milionů mělo jít pro ČSSD, 100 milionů pro ODS.“ Následuje popis osob, které měly finance dále rozdělovat. V sociální demokracii mělo jít mimo jiné právě zmiňovanou bývalou hejtmanku Vaňhovou, v ODS pak například o podnikatele Dana Ježka.

Zástupci ústeckých stranických buněk Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Drahomíra Miklošová (ODS) svorně vyvozují, že strany o takovémto jednání nevěděly a jedná se spíše o individuální selhání obviněných. Další veřejně dostupné informace o čtyřiadvaceti vyšetřovaných zatím z médií neplynou.

Dodejme, že nehodnotíme, zda se dané osoby něčeho dopustily, resp. zda docházelo ke korupci. Jde o obvinění, které je součástí kroků orgánů činných v trestním řízení a vyřknout verdikt může ve finále pouze nezávislý soud.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Postoje SPD k aktuální situaci

Jiné, 27. dubna 2018

Předseda hnutí SPD se v rozhovoru pro Parlamentní listy, který publikoval na svém FB profilu, strefoval téměř výhradně do ČSSD. Tu obvinil z toho, že nikdy neplní své sliby nebo že tvoří politický blok s pravicí (byť aktuálně v...