Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Proč najednou mění postoj (ČSSD, pozn. Demagog.cz), opravdu netuším. My od začátku říkáme, že nemůžeme být ve vládě s trestně obviněným premiérem a zároveň že naší hlavní prioritou je prosazování programu.
Jiné, 27. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Okamurova SPD sice přímo do vlády s Babišem jít nechtěla, ale to zaprvé nechtělo ani hnutí ANO a zadruhé sám Okamura v únoru na svůj facebookový profil napsal, že by SPD mohlo podpořit vládu sestavenou premiérem Babišem. A to v době, kdy trestní stíhání dále běží. Výrok je tudíž hodnocen jako zavádějící, protože Okamurovi zjevně trestní stíhání v jistém okamžiku přestalo vadit, když uvedl, že jeho hnutí by podpořilo i vládu sestavovanou trestně stíhanou osobou.

Tomio Okamura uvedl v den voleb, že trestně stíhaný premiér je pro jeho hnutí problematický. Jako hlavní argument Okamura v této souvislosti uvedl právě to, že by to mohlo mít vliv na stabilitu vlády.

V lednu 2018 k jednáním SPD a hnutí ANO Okamura uvedl:

„My máme samozřejmě problém být přímo součástí vlády a naší přítomností podpořit vládu, kde je trestně obviněný premiér. To říkáme celou dobu. Taková vláda nebude stabilní, může dojít k nějakým krokům v rámci vyšetřování a vláda tím pádem padá. A my potřebujeme mít čas na prosazení našich zákonů.“

Okamurova pozice se ovšem vyvinula. Dne 19. února na svém facebookovém profilu napsal:

Tedy Okamura již v únoru počítal s tím, že SPD sice nemusí být členem vlády, ale mohla by podpořit vznik vlády vedenou trestně stíhaným premiérem. Zde je ovšem třeba dodat, že hnutí ANO s účastí Okamurova hnutí ve vládě ani nepočítalo – od března ANO jedná exkluzivně s ČSSD na přímé účasti a s KSČM na podpoře vlády.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Postoje SPD k aktuální situaci

Jiné, 27. dubna 2018

Předseda hnutí SPD se v rozhovoru pro Parlamentní listy, který publikoval na svém FB profilu, strefoval téměř výhradně do ČSSD. Tu obvinil z toho, že nikdy neplní své sliby nebo že tvoří politický blok s pravicí (byť aktuálně v...