Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Já jsem rovněž dostal pozvání na mši a potvrdil jsem účast, ale bohužel jsem onemocněl a všechny bych jen rušil. Proč to říkám: když vzpomínám, kdy jsem pozvánku na slavnostní mši dostal, je to zhruba měsíc a půl zpátky. Pokud vím, datum sjezdu KSČM bylo stanoveno bezesporu dříve.
Jiné, 27. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok se týká vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu KSČM v době, kdy probíhala mše ve svatovítské katedrále za kardinála Berana. Výrok hodnotíme jako pravdivý, přestože nejsme schopni ověřit, zda předseda SPD Okamura pozvánku na mši dostal a nedorazil ze zdravotních důvodů.

Slavná mše za kardinála Josefa Berana se uskutečnila v 11 hodin dne 21. dubna 2018 v katedrále sv. Víta. Datum repatriace ostatků Josefa Berana bylo oznámeno 6. března v závislosti na dnu vyzdvižení těla kardinála z hrobky v bazilice sv. Petra ve Vatikánu.

Prezident Miloš Zeman svou účast na X. sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy potvrdil na schůzce s předsedou strany Filipem a předsedou poslaneckého klubu Kováčikem 21. února, což znamená, že prezident republiky ve chvíli rozhodnutí vystoupit na komunistickém sjezdu o konání mše pravděpodobně nevěděl.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Postoje SPD k aktuální situaci

Jiné, 27. dubna 2018

Předseda hnutí SPD se v rozhovoru pro Parlamentní listy, který publikoval na svém FB profilu, strefoval téměř výhradně do ČSSD. Tu obvinil z toho, že nikdy neplní své sliby nebo že tvoří politický blok s pravicí (byť aktuálně v...