Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

Maximálně jsme se při vyjednávání snažili, aby pan Babiš ve vládě neseděl, mimo jiné jsme navrhovali, aby ve vládě nebyl ani jeden předseda strany. Bohužel, ANO nebylo ochotné na náš požadavek přistoupit.
Aktuálně.cz, 14. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Žádost o nezařazení Andreje Babiše jako trestně stíhané osoby do nové koaliční vlády bylo nejvíce skloňované téma vyjednávání mezi ČSSD a ANO. Vyjednávání bylo v prvním kole nakonec zastaveno z důvodu neschopnosti stran shodnout se v dané otázce. Strana ANO také nebyla ochotna vzdát se postu ministra vnitra, což představitelé ČSSD považovali za nepřijatelné.

Co se týče samotného návrhu nezařadit ani jednoho z předsedů stran do nové vlády, toto trvrzení bylo zmíněno pouze ústy předsedy ČSSD Jana Hamáčka, není tedy možné se stoprocentní jistotou potvrdit, zdali se tak skutečně stalo. Jelikož faktický zápis z těchto vyjednávání není k dispozici, stejně tak jako zmíněný návrh Jana Hamáčka, maximální snahu ČSSD o nezařazení Andreje Babiše do vlády není možné ověřit.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ČSSD na cestě do vlády?

Aktuálně.cz, 14. května 2018

Jan Hamáček v rozhovoru pro server Aktuálně.cz mluvil zejména o formování nové vlády. Popsal, co se z jeho pohledu podařilo ČSSD vyjednat do programového prohlášení vlády. Věnoval se také popisu pojistek, které mají zabránit, a...