Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

Já mám celkem solidní analýzy našeho elektorátu a výsledky rozhodně nevypovídají o tom, že by nám největší skupina voličů odešla k SPD. To rozhodně ne. Odešla k hnutí ANO.
Aktuálně.cz, 14. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Z analýzy výzkumné agentury Median vyplývá, že největší část voličů ČSSD z parlamentních voleb v roce 2013 skutečně přešla v roce 2017 k hnutí ANO. K hnutí SPD přešla podle analýzy agentury pouze 4 procenta voličů, k hnutí ANO to bylo celých 23 procent voličů.

Podobné výsledky vyplývají i z průzkumu analytika Michala Škopa. Podle této práce největší skupina voličů ČSSD z voleb v roce 2013 přešla ke hnutí ANO. Druhý největší odliv voličů směřoval právě ke hnutí SPD.

Politolog Pavel Šaradín vytvořil analýzu mapující důvody, proč ČSSD neuspěla v parlamentních volbách v roce 2017. V analýze uvádí, že ve volbách odešlo k hnutí ANO 360 tisíc bývalých voličů ČSSD, 70 tisíc poté k SPD.

V parlamentních volbách v roce 2017 získala ČSSD 7,27 procent hlasů, vítězné hnutí ANO volilo 29,64 procent voličů.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ČSSD na cestě do vlády?

Aktuálně.cz, 14. května 2018

Jan Hamáček v rozhovoru pro server Aktuálně.cz mluvil zejména o formování nové vlády. Popsal, co se z jeho pohledu podařilo ČSSD vyjednat do programového prohlášení vlády. Věnoval se také popisu pojistek, které mají zabránit, a...