Jan Bartošek
KDU-ČSL

Jan Bartošek

ČSSD chtěla, aby ve vedení sněmovny neseděl člověk z SPD. A to proto, že SPD je xenofobní strana, jejíž zástupci znevažovali utrpení obětí holocaustu.
Info.cz, 23. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Na 9. schůzi Poslanecké sněmovny, která byla svolána na 7. března 2018, bylo jediným návrhem pořadu schůze (.pdf) odvolání Tomia Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Odvolání z funkce místopředsedy bylo navrženo v souvislosti s výroky Tomia Okamury týkající se koncentračního tábora v Letech u Písku.

Na této schůzi bylo Janem Chvojkou (ČSSD) předneseno stanovisko klubu ČSSD k tomuto návrhu. Ve stanovisku klubu řekl: „Drtivá většina nebo celý poslanecký klub ČSSD se shoduje na tom, že takováto osoba(Tomio Okamura)nesmí zastávat tuto vrcholnou funkci, to znamená, že by měla být odvolána z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Na závěr také apeloval na poslance za hnutí ANO, aby byl program schůze schválen. A aby přispěli k tomu, že bude Tomio Okamura za jeho nepřijatelné a extremistické výroky odvolán.

Pořad 9. schůze Poslanecké sněmovny nakonec schválen nebyl, a tudíž ani k hlasování o odvolání Tomia Okamury nedošlo.

Postoj ČSSD ke spolupráci s SPD byl také potvrzen 28. dubna 2018 na jednání Ústředního výkonného výboru sociální demokracie v Hradci Králové. Na tomto jednání byl přijat zákaz spolupráce s hnutím SPD. Zákaz byl zdůvodněn mimo jiné i výroky členů hnutí SPD týkající se koncentračního tábora v Letech u Písku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Lidovecký pohled na formování vlády

Info.cz, 23. května 2018

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL mluvil v rozhovoru pro Info.cz zejména o formování nové vlády. Popsal, nakolik z jeho pohledu ne/šlo tvořit i jiné koalice, než jaká aktuálně vzniká, jakou roli v tom má Andrej Babiš a také t...