Jan Bartošek
KDU-ČSL

Jan Bartošek

Info.cz: Lidovci byli ve vládě s Andrejem Babišem v minulém volebním období.

Bartošek: Tehdy to pro nás nebyla snadná volba. To je fakt. Vezměte si, jak tehdy vypadala politická scéna. Vláda Petra Nečase skončila s ostudou, zatýkalo se na Úřadu vlády, země byla destabilizována, plná neklidu, navíc doznívala ekonomická krize.
Info.cz, 23. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Politická situace v červnu 2013 a následujících měsících vskutku nebyla klidná. Policejní útvary Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu provedly 13. června 2013 nebývalou razii na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a Ministerstvu financí. Mezi zatčenými byl i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř nebo blízká spolupracovnice předsedy vlády Petra Nečase – vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády Jana Nečasová (dříve Nagyová). V bezprostřední reakci na obvinění své blízké spolupracovnice z neoprávněného úkolování vojenské rozvědky a údajného korumpování tří poslanců ODS Petr Nečas oznámil, že nehodlá rezignovat na post předsedy vlády, a to i přes výraznou kritikuopozice v čele s ČSSD. Necelé 3 dny od razie však Petr Nečas přijímá politickou odpovědnost a ohlašuje rezignaci na post předsedy vlády i předsedy strany a avizuje svůj odchod z politiky. Den nato, 17. června, podává demisi do rukou prezidenta republiky.

Tyto události se promítly i do veřejného mínění, kdy Občanské demokratické straně spadly volební preference o desítky procent. Navíc důvěra občanů v ústavní činitele vskutku nebyla příliš vysoká (a to po celou dobu vlády Petra Nečase). Doznívání ekonomické krize je patrné z ekonomického růstu země, kdy v letech 2012 a 2013 zažívala ČR pokles.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Lidovecký pohled na formování vlády

Info.cz, 23. května 2018

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL mluvil v rozhovoru pro Info.cz zejména o formování nové vlády. Popsal, nakolik z jeho pohledu ne/šlo tvořit i jiné koalice, než jaká aktuálně vzniká, jakou roli v tom má Andrej Babiš a také t...