Jiří Zimola
SOCDEM

Jiří Zimola

...já si vzpomínám na svá slova někdy před 3, 4 týdny, když se mě na to vaši kolegové novináři ptali. A ptali se, jestli v tomhle (v otázce zahraničních misí - pozn. Demagog.cz) komunistům ustoupíme. A tehdy jsem jak já, tak pan Hamáček kategoricky řekli, že neustoupíme, že Česká republika má své závazky a že my je zkrátka ctít budeme.
Interview ČT24, 12. června 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok se vztahuje k požadavkuVojtěcha Filipa z poloviny letošního května. Tehdy šéf KSČM prohlásil, že jeho strana nepodpoří vznikající vládu, pokud bude její programové prohlášení obsahovat závazek posílení zahraničních misí české armády. Výrok hodnotíme jako pravdivý, protože Zimola i Hamáček zhruba před 4 týdny skutečně odmítli přistoupit na požadavek KSČM a vyjádřili ochotu trvat na závazcích České republiky vůči svým spojencům.

Hamáček se k požadavku KSČM změnit programové prohlášení vlády v tomto bodě vyjádřil např. pro deník Právo, když uvedl "Nevidím důvod ani možnost to nějak přehodnocovat. To bychom se stali nespolehlivým spojencem v rámci NATO. To je cesta, kterou já jít nechci."

Obdobně se Zimola vyjádřil k požadavku KSČM pro idnes(video od 12:34)

Idnes: "Komunistické straně Čech a Moravy vadí to, že bude pokračováno zřejmě podle návrhu koaliční smlouvy programového prohlášení nové vlády v těch zahraničních misích (...) Proč jste to tam dali?"

Zimola: "Protože jsme přesvědčeni, že Česká republika musí dostát svým závazkům svého členství v NATO a tohle je jeden z jasných závazků. My musíme být řádnými a poctivými členy Evropské unie a toto je bod, který se k tomu vztahuje. To, že komunisté mohou mít v rámci svých ideologických dlouhodobých cílů jiné názory, tak je sice legitimní, ale ještě neznamená, že bychom se s tím museli ztotožnit."

Zimola tak není v hodnoceném výroku přesný v tom, na co se ho novináři ptali. Nicméně ochota dodržet spojenecké závazky z jeho úst zazněla jasně a na výsledném hodnocení to nic nemění.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ČSSD na cestě do vlády

Interview ČT24, 12. června 2018

Statutární místopředseda ČSSD se v rozhovoru pro Českou televizi věnoval zejména aktuální situaci, kdy mají sociální demokraté nakročeno do 2. vlády Andreje Babiše.