Zbyněk Stanjura
ODS

Zbyněk Stanjura

Také jim dalo víc funkcí, než by odpovídalo volebnímu výsledku (hnutí ANO komunistům, pozn. Demagog.cz).
Mladá fronta DNES, 30. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Poměrné zastoupení stran na předsednických postech Poslanecké sněmovny jsme již rozebírali v dřívějším výroku. Rozdělení předsednických pozic ve sněmovně skutečně neodpovídá poměrnému zastoupení podle volebního výsledku, což platí zejména v případě KSČM.

V současné sněmovně existuje 18 výborů, 57 podvýborů a 14 komisí - celkově tedy 89 předsedů. Aby byl dodržen princip poměrnosti, měl bymít každý poslanecký klub 0,45 předsednických postů na jednoho poslance.

Na KSČM připadá ve sněmovně 0,60 předsednických postů na poslance, u ČSSD je to 0,27 postů předsedů na poslance. KSČM má tak při stejném počtu poslanců jako ČSSD (15) dvakrát vyšší zastoupení na předsednických pozicích a k tomu navíc pozici místopředsedy sněmovny. Komunisté jsou tak proporčně zastoupeni na předsednických postech více, než by jim mělo podle volebního výsledku náležet, zatímco sociální demokracie je disproporčně zastoupena málo.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ODS k aktuálnímu dění

Mladá fronta DNES, 30. července 2018

Předseda poslaneckého klubu ODS Stanjura se v Mladé frontě DNES vrátil k sestavování vlády, mluvil rovněž o kondici občanských demokratů před blížícími se obecními volbami, které se uskuteční v říjnu.