Michal Šmarda
SOCDEM

Michal Šmarda

Šest týdnů řešíme jednoduchou věc, jako je výměna ministra (kultury, pozn. Demagog.cz).
Výzva Seznam Zprávy, 11. července 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil 15. května, že do konce měsíce skončí na své pozici. Prezident pak ale jeho demisi 28. května nepřijal. Od 15. 5. uplynulo 8 týdnů. Pokud bychom však jako počátek krize počítali až prezidentovo odmítnutí, je to týdnů šest.

Plné odůvodnění

Spor s prezidentem kvůli postu ministra kultury naplno započal 28. května, kdy Miloš Zeman nepřijal demisi, kterou Antonín Staněk (ČSSD) oficiálně předal premiérovi Andreji Babišovi 20. května. Podle vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak prezident učinil proto, že: „doc. Antonín Staněk odhalil na Ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení, a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel.“

Prezident Miloš Zeman obhajuje svou dosavadní nečinnost tím, že mu Ústava neukládá žádnou pevně danou časovou lhůtu, do které by měl žádosti na odvolání ministra vyhovět. Předseda ČSSD Jan Hamáček jeho jednání naopak označuje za protiústavní: „Postupuji striktně podle ústavy, pan premiér také postupuje podle ústavy, pan prezident se pohybuje v jakémsi režimu – dle mého pohledu – už mimo ústavu."

Pokud tedy počítáme krizi od okamžiku, kdy prezident Staňkovu demisi nepřijal, trvá tato kauza šest týdnů.

Výrok jsme zmínili