Michal Šmarda
SOCDEM

Michal Šmarda

Několikrát jsem ho (Miloše Zemana, pozn. Demagog.cz) tam navštívil, nejenom v Novém Veselí, ale i u Matějovského rybníka. Na takových akcích, která tam byly společenské, takové večery vždycky diskuzní.
Výzva Seznam Zprávy, 11. července 2019

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

M. Šmarda a prezident Zeman se sešli v červnu v Rytířsku na Jihlavsku ve věci výměny ministra kultury. Zdali se však Michal Šmarda se současnou hlavou státu sešel v Novém Veselí či u Matějovského rybníka v rámci společenských akcí, se nám z dostupných informací nepodařilo ověřit.

Plné odůvodnění

Michal Šmarda je současným kandidátem ČSSD na ministra kultury a měl by tak nahradit ve funkci stávajícího ministra kultury Antonína Staňka. Michal Šmarda je rovněž starostou Nového Města na Moravě a to již od roku 2010. Nové Město na Moravě se nachází blízko Novému Veselí, kam prezident Zeman jezdí ve volném čase na svou chalupu, a které se nachází nedaleko Matějovského rybníka. V tomto kontextu Michal Šmarda také avizoval, že současnou hlavu státu již v minulosti několikrát navštívil.

V roce 2014 informoval zpravodajský portál iDnes.cz o oficiální návštěvě prezidenta Miloše Zemana na Vysočině, poprvé od zvolení do prezidentské funkce. Během této návštěvy měl zavítat i do Nového Města na Moravě, kde ho chtěl přivítat někdejší stranický kolega, starosta Michal Šmarda. V této souvislosti jsou zmíněné předchozí návštěvy Michala Šmardy u Miloše Zemana v Novém Veselí. Pravděpodobně se však jedná jen o novinářem převzaté Šmardovo vlastní tvrzení. Toto tvrzení není ničím dalším podložené a jiné zmínky o těchto návštěvách se nám nepodařilo dohledat.

Z dostupných informací se nám nepodařilo ověřit, zdali v těchto místech Michal Šmarda prezidenta Zemana navštívil, ať už v nedávné době, či v dávnější minulosti. V červnu se v Novém Veselí v rámci návštěvy kraje Vysočina prezident Zeman sešel s vicepremiérem Janem Hamáčkem. Tématem schůze byla již avizovaná výměna ministra kultury. Ještě předtím se také prezident Zeman sešel s kandidátem na post ministra kultury Michalem Šmardou. Schůzka se uskutečnila v Rytířsku na Jihlavsku.

Výrok jsme zmínili