Michal Šmarda
ČSSD

Michal Šmarda

Pan Staněk před sedmi týdny podal demisi a dal jasně najevo, že v té vládě nechce být.
Výzva Seznam Zprávy, 11. července 2019

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Zkrácené odůvodnění

Uběhlo přibližně osm týdnů od podání demise ministrem kultury Antonínem Staňkem. V den oznámení své rezignace v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že sám z funkce odstoupit nechtěl.

Plné odůvodnění

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil dne 15. května 2019, že odejde z funkce ministra kultury do konce měsíce. 20. května 2019 pak předal premiérovi svou demisi. Staněk čelil kritice mimo jiné kvůli odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc. V den oznámení svého odchodu z funkce poskytl ministr kultury Antonín Staněk rozhovor pro MF DNES (dostupné na IDnes.cz), kde uvedl: „Nevyhrála pravda a spravedlnost. Sám od sebe bych neodešel, vyhověl jsem přání předsedy Jana Hamáčka.“

Prezident Miloš Zeman se dne 28. května 2019 setkal s ministrem kultury Antonínem Staňkem a nepřijal jeho demisi. Ve funkci ministra kultury ho měl nahradit místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. 12. července 2019 den po účasti Michala Šmardy ve Výzvě Seznamu, prezident Miloš Zeman slíbil, že odvolá ministra kultury Antonína Staňka k 31. červenci. Není však jasné, zda jmenuje Šmardu jeho nástupcem.

Od podání demise ministrem kultury Antonínem Staňkem v polovině května uběhlo přibližně osm týdnů. V den, kdy oznámil svůj záměr rezignovat na funkci ministra kultury, se však sám vyjádřil, že by z funkce neodešel, kdyby o to nebyl požádán předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Není tedy možné jednoznačně tvrdit, že svou rezignací dal jasně najevo, že už nechce být členem vlády. Výrok proto hodnotíme jako zavádějící.

 

Výrok jsme zmínili

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů