Václav Hampl
Nez.

Václav Hampl

Vyhazujeme děti z vysokých škol a jako zabavují jim děti (jako trest za účast na moskevských demonstracích, pozn. Demagog.cz).
Události, komentáře, 16. srpna 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Během moskevských protestů došlo k incidentu, kdy prokuratura navrhla odebrat rodičovská práva účastníkům demonstrace. Média také upozornila na případy vyhrožování studentům vyloučením z univerzity v případě účasti. Podle dostupných informací k takovým činům ale zatím nedošlo.

Plné odůvodnění

Během protestů za svobodné volby, které v Moskvě probíhají od poloviny července 2019, došlo k řadě incidentů. Protesty provází tvrdé zásahy ze strany policie, která zadržuje účastníky demonstrace.

Zpravodajský server BBC informoval o případu, kdy moskevská prokuratura navrhla odebrat rodičovská práva dvěma účastníkům nepovolené demonstrace. Důvodem je, že na ni přišli spolu s ročním dítětem. O případu informovala také Česká televize.

Podle BBC prokuratura také uvedla, že byli vyšetřováni i další rodiče, kteří přivedli na demonstraci malé děti, ale také lidé, kteří povzbuzovali nezletilé k účasti.

Podle novináře Alexeye Kovaleva z deníku The Guardian univerzity hrozily studentům vyloučením, pokud budou spatřeni na protestech. Podobně informoval také například Wall Street Journal (dostupné na serveru newsbeezer.com).

Je možné dohledat zprávy o vyhrožování vyloučením ze školy i odebráním dítěte, ale podle dostupných informací k samotnému vyloučení ze školy či odebrání dítěte zatím nedošlo. Výrok tedy hodnotíme jako nepravdu.

Výrok jsme zmínili