Robert Plaga

Robert Plaga

(...) souhlasím s tím, že v roce 2018 jsme sice nasypali učitelům, ale zároveň ve veřejném sektoru to (platy pozn. Demagog.cz) rostlo jenom asi o 2 % pomalejším tempem.
Partie, 15. září 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

V roce 2018 schválila vláda růst tarifní složky platů pedagogů o 10 % a netarifní o dalších 5 %. Platy ve zbytku veřejného sektoru však rostly jen o 2–7 %, v závislosti na odvětví a profesi. Rozdíl tedy činí mnohem více než Plagou uváděná 2 %.

Plné odůvodnění

V listopadu 2018 jednala vláda o růstu platů ve veřejném sektoru na následující rok. V tiskové zprávě k tomuto jednání se uvádí: „Vláda také schválila novelu nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Plní tak svůj další slib, že zvýší od ledna 2019 platy zaměstnanců státního a veřejného sektoru, ale nikoli plošně, nýbrž diferencovaně. Od nového roku se tak zvýší platové tarify zaměstnanců ve veřejných službách a správě o 5 procent". Dále se ve zprávě uvádí, že v některých odvětvích, např. u sociálních pracovníků, se pak zvyšovaly platy o 7 procent. U lékařů to pak bylo 2–7 % v závislosti na jejich platové třídě. Platy pedagogických pracovníků v regionálním školství se ve své tarifní složce zvýšily o 10 %.

Vedle tarifní složky však došlo k nárůstu i netarifní složky učitelského platu, o níž rozhodují ředitelé škol. Růst činil dalších 5 %. Celkem tedy na platy pedagogů bylo vyčleněno o 15 % více peněz, což potvrdilo ve své zprávě i Ministerstvo školství.

Souhrnně tak lze říci, že rozdíl mezi růstem platu učitelů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru činí více než Plagou uváděná 2 %. Pokud budeme uvažovat pouze zvýšení tarifní složky mzdy pedagogů, je rozdíl mezi navýšením platů pedagogů a zaměstnanců ve veřejných službách 5 procentních bodů a celkový rozdíl, při započítání i zvýšení netarifní části učitelského platu, může pro určité profese dosahovat až 13 procentních bodů.

Výrok jsme zmínili