Tomáš Petříček
SOCDEM

Tomáš Petříček

My jsme kvůli tomu (brexitu, pozn. Demagog.cz) posílili naše konzulární služby, například prostřednictvím otevření nového konzulátu v Manchesteru.
Týden v politice, 13. října 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Tomáš Petříček otevřel nový konzulát v Manchesteru v březnu tohoto roku. Posílil tak konzulární služby ve Velké Británii. Jedním z důvodů otevření této pobočky bylo právě vytížení Velvyslanectví ČR v Londýně kvůli brexitu.

Plné odůvodnění

Konzulární služby Ministerstva zahraničních věcí mají za úkol především poskytovat pomoc českým občanům během jejich pobytu v zahraničí (pomoc v nouzi, při nehodách, závažných onemocněních, ztrátě dokladů či omezení osobní svobody). Dále například plní úkoly veřejné správy (obecní úřad s rozšířenou působností v České republice).

Generální konzulát v Manchesteru otevřel Tomáš Petříček 19. března 2019. Cílem bylo ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně a pomoci Čechům v souvislosti s blížícím se brexitem. Pro veřejnost se konzulát otevřel o dva dny později, tedy 21. března 2019.

Ačkoliv má Česká republika ve Velké Británii šest institucí, které plní některé z úloh konzulárních služeb, generální konzulát v Manchesteru je teprve druhou institucí (po Velvyslanectví ČR v Londýně), která může vykonávat veškerou konzulární agendu.

Výrok jsme zmínili