Tomáš Petříček
SOCDEM

Tomáš Petříček

My jsme více než rok vyjednávali (brexitovou, pozn. Demagog.cz) dohodu.
Týden v politice, 13. října 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Po referendu v červnu 2016, odhlasovaném občany Spojeného království ve prospěch odchodu z EU, začalo v červnu 2017 vyjednávání o finální podobě dohody o brexitu. Dohoda byla přijata na summitu v listopadu 2018, celý proces vyjednávání tak trval více než jeden rok.

Plné odůvodnění

23. června 2016 proběhlo na územích Spojeného království referendum o vystoupení z Evropské unie. Volební účast čítala 72,2% platných hlasů, z čehož se 51,9 % zúčastněných občanů Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska vyjádřilo souhlas s opuštěním Evropské unie, 48,1 % pak bylo proti. Podrobné výsledky zde.

Oficiální začátek jednání v čele s Michelem Barnierem za unijní vyjednávací tým a Davidem Davisem za VB se datuje k 19. červnu 2017. Speciální summit k článku 50 (str. 31) o výstupu z EU, na němž byla představena finální verze dohody, se konal 25. listopadu 2018. V rámci vyjednávání se diskutovalo především o řešení hranic mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Mezi další diskutované otázky patřilo finanční vyrovnání nebo práva občanů EU na území Velké Británie. Vyjednávání dohody o brexitu mezi Velkou Británií a Evropskou unií tak trvalo skutečně déle než jeden rok, konkrétně se jednalo o 17 měsíců a 6 dní.

Dohoda posléze na půdě britského parlamentu utrpěla několik porážek a v konečném výsledku vedla k rezignaci Theresy Mayové na post premiérky. V době ověřování výroku zbývá 15 dní do sjednaného termínu, který rozhodne o tom, zda Spojené království opustí EU s dohodou, nebo tzv. tvrdým brexitem.

Výrok jsme zmínili