Tomáš Petříček
SOCDEM

Tomáš Petříček

Britská strana naznačovala, že bude možné (v případě tzv. tvrdého brexitu, pozn. Demagog.cz) pro české občany cestující do Velké Británie jet na občanský průkaz.
Týden v politice, 13. října 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Jak britské úřady, tak Evropská komise tvrdí, že po odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody bude pro občany EU možné cestovat do Velké Británie pouze na občanský průkaz.

Plné odůvodnění

Britské úřady na svém informačním webu tvrdí, že v případě odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody se pro občany EU v rámci krátkodobých cest nic nezmění. Zůstane tudíž možnost cestovat do země pouze s občanským průkazem. Tuto informaci rozvádí naše velvyslanectví v Londýně na stránkách Ministerstva zahraničí ČR, které uvádí, že cestovat pouze s občanským průkazem bude možné do 31. prosince 2020. Stejnou informaci jako naše velvyslanectví pak podává i dokument (.pdf, str. 1) Evropské komise k cestování do Velké Británie pro případ brexitu bez dohody.

Přes všechny tyto záruky Ministerstvo zahraničí ČR prostřednictvím svého náměstka Martina Smoleka doporučuje brát si na cestu do Velké Británie i pas. Odkazuje na problémy s imigrační policií na britských letištích. Ostatně své pochybnosti vyjádřil i sám ministr Petříček v tomto rozhovoru (čas 27:55).

Výrok jsme zmínili