Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

Audit je už finální a jasně říká, že česká strana musí do měsíce jasně říci, jak se s výsledky auditu vypořádá.
Právo, 16. prosince 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

V souladu s tímto výrokem je skutečnost, že se jedná o finální zprávu. V rozporu s výrokem je však v auditní zprávě uvedeno, že délka lhůty, během které musí ČR zaslat zprávu, jak plní v auditu obsažená doporučení, činí 2 měsíce.

Plné odůvodnění

Do České republiky dorazila finální zpráva (.pdf) auditorů Evropské komise v anglickém jazyce dne 29. listopadu 2019. Závaznou se ale stává až doručením českého překladu zprávy, který bude následovat.

Ve finální zprávě (.pdf, str. 70) je uvedeno, že lhůta pro provedení vytyčených požadavků plynoucích z auditu je 2 měsíce. Délka lhůty je v rozporu s výrokem poslankyně Adamové, která mylně uvádí lhůtu jeden měsíc.

Dvouměsíční lhůta byla také potvrzena ve vyjádření mluvčího Evropské komise. Ten uvedl, že Česko bude mít od data doručení českého překladu auditní zprávy dva měsíce na to, aby zaslalo zprávu, jak plní obsažená doporučení.

Dále je třeba uvést, že již dále nebude možné audit rozporovat, ale pouze reagovat na jednotlivá doporučení. Po uplynutí dvouměsíční lhůty Evropská komise rozhodne o dalším postupu. Komise a Česká republika poté mohou další měsíce vyjednávat o částce, která by případně měla být stržena z české alokace do unijních fondů, nicméně rozhodnutí Komise o střetu zájmu premiéra Babiše je konečné a Komise svůj názor již nehodlá měnit.

Výrok jsme zmínili