Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Na plicní ventilaci máme ze všech nakažených koronavirem jednoho pacienta v Praze na Bulovce. Nemáme tu takových desítky, stovky pacientů. (Údaje platné k datu rozhovoru 14. března 2020 - pozn. Demagog.cz)
Respekt, 16. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Na plicní ventilaci byl v době rozhovoru pouze jeden pacient, a to pražský taxikář.

Plné odůvodnění

V době rozhovoru byl (video, 19:40) v Praze Na Bulovce jeden pacient s vážným průběhem nemoci a připojením na umělou plicní ventilaci.

Podle informací z 15. března 2020 a slov Hany Roháčové, primářky kliniky infekčních nemocí, je tento pacient ve vážném stavu: „V podstatě už je několik dní uměle ventilován a ten stav je pořád závažný, ale do dneška se nezhoršil. Pořád je velká šance, že se bude vylepšovat.“ Jde o pražského taxikáře, v jehož případě není známo, kde se nakazil. Na Bulovce se léčí ještě šest dalších pacientů, ale jejich stav je klinicky dobrý.

Druhým vážně nakaženým je také taxikář, napojený na systém mimotělního oběhu ECMO. Mluvčí nemocnice Marie Heřmánková toto potvrdila s tím, že je tento pacient v izolaci ve Všeobecné fakultní nemocnici. Byl do ní však převezen až poté, co proběhl rozhovor s ministrem Vojtěchem.

Výrok jsme zmínili