Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Začali jsme testovat od 23. ledna, tehdy tady ještě nebyl žádný případ.
Respekt, 16. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

K prvnímu dohledatelnému testování na onemocnění COVID-19 v České republice došlo 24. ledna 2020. V té době v ČR skutečně nebyl žádný případ infikování koronavirem.

Plné odůvodnění

Je pravda, že v České republice 23. ledna 2020 nebyl žádný případ onemocnění COVID-19. První nemocné zaregistrovalo Ministerstvo zdravotnictví 1. března 2020. Dva nakažení se v té době nacházeli v Nemocnici Na Bulovce a jeden další v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Také informaci, že testování začalo 23. ledna, lze označit za pravdivou. Ke konci ledna se objevilo podezření na nákazu koronavirem v Česku u několika osob, a to jmenovitě v Praze, v Jihočeském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Podařilo se nám dohledat jako datum prvního testování na webových stránkách Hygienické stanice hlavního města Prahy 24. ledna. Je však možné, že uvedená časová informace neeviduje například odebírání vzorků pacientům, které mohlo proběhnout již 23. ledna. V Jihočeském kraji pak byli potenciálně nakažení testováni v posledním týdnu ledna, ve Zlínském kraji dva podezřelé zaregistrovali a testovali 27. ledna. V Moravskoslezském hlásili první dva negativní testy na koronavirus na samém konci měsíce. Žádnému z testovaných se nákaza nepotvrdila.

Výrok jsme zmínili