Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Mluvíte o respirátorech, my už jich dneska dodáváme 50 tisíc, problém je, že ty kapacity jsou omezené. (K datu pořízení rozhovoru - pozn. Demagog.cz)
Respekt, 16. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Dle staršího vyjádření ministra Vojtěcha a také Armády ČR mělo těchto 50 tisíc respirátorů dorazit na určená místa v noci z 13. na 14. března. S rozvozem těchto respirátorů pomáhala Armáda ČR.

Plné odůvodnění

V rozhovoru je později uvedeno, že bylo za včerejšek provedeno 537 testů. To je číslo počtu provedených testů, které odpovídá 12. březnu 2020 (viz web Ministerstva zdravotnictví). Rozhovor byl tedy proveden v pátek 13. března.

Stejné číslo rozvezených respirátorů uvádí ministr Adam Vojtěch v sobotu 14. března 2020 pro Radiožurnál (čas rozhovoru 9:45): „My jsme v noci na dnešek rozvezli první dávku, řekněme určitou nouzovou dávku respirátorů, které jsme nakoupili, je jich asi 50 tisíc. Rozvezly se do krajů, do klíčových nemocnic s infekčními klinikami a zdravotnických záchranných služeb (...).

Novinářům serveru iRozhlas.cz se podařilo získat informace o počtu respirátorů, které z pátku na sobotu dorazily do jednotlivých krajů, dle vyjádření jednotlivých představitelů.

Podle těchto údajů dorazilo do krajů vyjma Prahy přibližně 25 tisíc respirátorů, tedy polovina z rozvezeného počtu. Z veřejně přístupných zdrojů není dohledatelné, zda měla tato várka respirátorů dorazit ještě někam jinam.

Počet 51 tisíc respirátorů uvedla i armáda ČR v sobotu 14. března 2020 na své facebookové stránce. Tento materiál rozvážela dle svého twitterového statusu do 16 distribučních míst.

 

Od dvou hodin v noci jsme rozváželi respirátory dodané @ZdravkoOnline do 16 distribučních míst po celé republice. Všechno je na místě. Teď se vracíme zpátky k útvarům.

— Armáda ČR (@ArmadaTweetuje) March 14, 2020

 

 

Výrok jsme zmínili