Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

My jsme si to prožili a i v krizi nám renomované agentury zvýšily rating o dva stupně.
E15, 14. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Pouze jedna ze tří významných ratingových agentur zvýšila své hodnocení v období ekonomické krize pro ČR o dva stupně. Ostatní agentury tak neučinily.

Plné odůvodnění

Miroslav Kalousek zde mluví o období vlády Petra Nečase mezi lety 2010 a 2013. V tomto období byl Miroslav Kalousek ministrem financí a vskutku šlo o období recese, která dopadla na ČR už v roce 2009 následkem globální hospodářské krize. Druhý propad zaznamenala Česká republika v roce 2012.

Co se týče ratingu významných agentur, tak agentura Moody’s v tomto období svoje hodnocení neměnila. To se stalo až v roce 2019, kdy se ČR posunula o jednu příčku z A1 na Aa3. Podobně hodnocení společnosti Fitch v tomto období zůstalo stejné. Změna nastala až v roce 2018, kde se hodnocení posunulo z A+ o jeden stupeň na AA-. Společnost Standard & Poor’s v období Nečasovy vlády svůj rating zvýšila o dva stupně z A na AA-.

Z následující tabulky je zřejmé, jak se vyvíjel rating ČR u 3 renomovaných agentur od roku 2006:

Zdroj: ČNB

Ačkoliv tedy jedna z významných ratingových agentur zvýšila hodnocení o dva stupně, není pravda, že by tak učinilo více agentur.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

A co na to opozice? Miroslav Kalousek ke koronaviru

E15, 14. března 2020

Po vypuknutí koronavirové krize se sice středem pozornosti stala vláda a její opatření, opozice ale nezůstala pozadu a my nemůžeme její výroky opomenout. Přinášíme ověřené výroky poslance Miroslava Kalouska (TOP09), který posky...