Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

Tento návrh (pomoc s úhradou nájmů, pozn. Demagog.cz) jsme velmi intenzivně tlačili i v několika různých obměnách.
Deník N, 27. května 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

TOP 09 opakovaně přicházela s návrhy, které měly pomoci podnikatelům s placením nájmů za své provozovny v souvislosti s koronavirovou krizí.

Plné odůvodnění

Výrok se týká situace, kdy po vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru řada podnikatelů přišla o své příjmy, ale přitom jim zůstala povinnost platit nájmy svých provozů (vedle dalších výdajů).

Svou první verzi návrhu na odpuštění nájmů TOP 09 představila 20. března 2020. Jednalo se o odpuštění nájmů na dobu tří měsíců těm podnikatelům, kteří působí v prostorách vlastněných městy, obcemi a státními institucemi. Později 7. dubna přišla TOP 09 spolu s dalšími stranami s návrhem, aby náklady na nájmy podnikatelům zaplatil stát (100 % nebo 80 % podle toho, jestli byla provozovna uzavřena zcela nebo částečně).

S tímto svým návrhem ovšem TOP 09 neuspěla a 8. dubna byl schválen vládní návrh, který pouze znemožňuje pronajímateli do 31. prosince 2020 jednostranně zrušit nájem z důvodu opožděné platby nájmu. Z toho důvodu TOP 09 i s dalšími opozičními stranami (ODS, Piráti, KDU-ČSL a hnutí STAN) představila možnost několika dalších variant (proplacení 60 %, 50 %, 40 %, 30 % nebo 20 %). 

Vláda poté začátkem května představila svůj vlastní návrh na proplacení části nájemného. Podnikatelé by nakonec měli mít možnost požádat o proplacení (.pdf, str. 5) nájmu státem až ve výši 80 % (v případě pronajímatele z veřejné sféry, u pronajímatelů ze soukromé sféry do výše 50 %). 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová

Deník N, 27. května 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Deník N. O stavu TOP 09, plánech a spolupracích do krajských a senátních voleb, či chystaných krocích v oblasti ekologie a životního prostředí.