Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

Topka teď znovu oprašuje a připravuje návrh zákona, který by řešil omezení biopaliv první generace.
Deník N, 27. května 2020

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Ve veřejně dostupných zdrojích se nám podařilo nalézt jen jednu zmínku o zmiňovaném návrhu zákona TOP 09, která by znění výroku podporovala. Jedná se však pouze o dřívější a poměrně neurčité vyjádření samotné Markéty Pekarové Adamové.

Plné odůvodnění

Zda v současné době skutečně TOP 09 připravuje návrh zákona, který se týká omezení biopaliv první generace, se nám ve veřejně dostupných zdrojích nepodařilo dohledat. Informace se neobjevuje například ani na facebookovém účtu TOP 09, ani na twitterových účtech jednotlivých poslanců této strany.

Zmínku o tomto tématu obsahuje pouze článek vydaný 26. května Deníkem Referendum, ve kterém Markéta Pekarová Adamová uvádí: „Už v minulém roce jsme spolu s dalšími stranami předložili návrh na omezení biopaliv první generace. Tento návrh byl samozřejmě vládními poslanci zamítnut, i tak to nechceme vzdát a předložit ten návrh znovu.“ Ani z tohoto vyjádření však není jasné, jestli TOP 09 už návrh zákona opravdu připravuje, nebo zda se ho připravovat teprve chystá. Vyjádření samotné Pekarové Adamové bychom navíc k ověření jejího výroku nemohli použít.

Dodejme, že novelu zákona o ochraně ovzduší, o níž Markéta Pekarová Adamová hovoří, předložila Poslanecké sněmovně na začátku března 2019 skupina poslanců. Pod, dle důvodové zprávy zřejmě Pirátským návrhem, byli podepsaní poslanci a poslankyně z TOP 09, ODS, STAN, SPD a samozřejmě Pirátů. V červnu 2019 však byl tento návrh, který měl „zrušit povinnost povinného přimíchávání biologických složek do pohonných hmot“ (.pdf, str. 13), zamítnut.

TOP 09 se také například už v roce 2015 pokoušela ve Sněmovně prosadit ukončení daňové podpory biopaliv v rámci pozměňovacího návrhu k novele zákona o spotřebních daních. I tento návrh nicméně dolní komora neschválila.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová

Deník N, 27. května 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Deník N. O stavu TOP 09, plánech a spolupracích do krajských a senátních voleb, či chystaných krocích v oblasti ekologie a životního prostředí.