Ivo Valenta
Soukromníci

Ivo Valenta

Jsou zákony ve Sněmovně, které tam leží, a to jsou moje vinné cyklostezky a autorské poplatky.
Senátní duel ČT24, 7. října 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Senátor Valenta předložil návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, který by měl zvýšit limit hladiny alkoholu v krvi u cyklistů. Novelou autorského zákona chce pomoci šíření folklórních hudebních děl. Oba návrhy nyní čekají na projednání v Poslanecké sněmovně.

Plné odůvodnění

Ivo Valenta mluví o jím předložených novelách zákona o provozu na pozemních komunikacích a autorského zákona. Obě se nyní v rámci legislativního procesu nachází v Poslanecké sněmovně. Novela zákona o silničním provozu je momentálně v 1. čtení, v podobné fázi legislativního procesu je i novela autorského zákona.

Valenta uvádí výraz vinné cyklostezky, jelikož novela se týká tolerance alkoholu při jízdě na kole. Valenta se skupinou senátorů (kteří společně novelu předložili) „považuje za absurdní, že například na Moravě byly vybudovány za užití veřejných peněz vinařské cyklostezky, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přitom státní moc i malé ochutnání vína cyklistou postihuje“. (pdf, str. 3)

V novele autorského zákona senátor Valenta navrhuje, „aby bylo zajištěno volné šíření folklórních hudebních děl, jejichž autor není znám, jakož i možnosti přístupu veřejnosti k nim“. Tím chce přinést „administrativní úlevu pro ta folklórní sdružení, která prezentují výhradně folklórní hudební díla, jejichž autor není znám, jakož i pro provozovatele takovéto hudební produkce“.

Návrh novely zákona o silničním provozu je opravdu Valentovo téma. Senátor i veřejně podpořil petici týkající se této úpravy organizovanou ve vinné oblasti na Slovácku, za které je Valenta do Senátu zvolený.

 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Ivo Valenta a Josef Bazala

Senátní duel ČT24, 7. října 2020

Voliči v obvodě Uherské Hradiště se budou rozhodovat mezi kandidáty Ivem Valentou (bez politické příslušnosti, za Soukromníky) a Josefem Bazalou (KDU-ČSL). Co faktického přinesl jejich duel v České televizi?