Mikuláš Peksa
Piráti

Mikuláš Peksa

(...) územní rezerva blokuje jen v Bohumíně pozemky za 211 milionů. Miliony za projekt se navíc pro změnu utopily ve firmě podezřelé z korupce.
Twitter, 28. října 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Firmy Aquatis a Sweco Hydroprojekt, zhotovitelé analýzy proveditelnosti kanálu DOL, jsou skutečně vyšetřovány Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Ekonomická analýza zhotovená sdružením CEDOP odhaduje cenu pozemků v územní rezervě kanálu DOL v Bohumíně na 211 mil. Kč.

Plné odůvodnění

Analýzu proveditelnosti kanálu Dunaj–Odra–Labe provádělo (.pdf, str. 1–2) sdružení firem Aquatis a Sweco Hydroprojekt. Původně byla součástí sdružení i firma Vodní cesty Petra Formana, poradce prezidenta Zemana. Ta ale byla tímto sdružením nakonec vyloučena. Cena zmiňované studie vyšla na 22,3 mil. korun bez DPH.

Firmy Aquatis a Sweco Hydroprojekt, které studii prováděly, jsou dle zjištění Hospodářských novin prošetřovány detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli podezření, že se domlouvaly na zakázkách a následném umělém zvyšováním cen. Zároveň byla ve firmě Aquatis provedena i razie v souvislosti s protipovodňovými opatřeními v Olomouckém kraji. Při této razii došlo k zabavení počítačů, které policie firmě vrátila zhruba před dvěma měsíci, jak uvedl generální ředitel společnosti Aquatis Pavel Kutálek.

Cenový odhad půd nacházejících v oblasti územní rezervy kanálu Dunaj–Odra–Labe na území města Bohumín dle studie (.pdf, str. 8), kterou si nechala zhotovit Pirátská strana, skutečně odpovídá téměř 211 milionům korun. Územní rezerva pak představuje vymezené území, na němž kvůli teoretické stavbě kanálu vlastníci nemohou realizovatzáměry, které by mohly znemožnit, či podstatně ztížit budoucí využití území“ – do jisté míry tak rezerva omezuje využití pozemků. Uveďme, že studii vytvořil (.pdf, str. 1) think tank Centrum pro efektivní dopravu (CEDOP), jenž se zabývá zefektivněním a udržitelností dopravy.

I přesto, že je autorem výroku člen České pirátské strany a zadavatelem uvedené studie jsou také Piráti, je možné výrok hodnotit jako pravdivý. Především kvůli tomu, že sdružení CEDOP nemá žádné napojení na tuto politickou stranu a pravidelně se účastní veřejných zakázek měst, krajů či jiných organizací.

Výrok jsme zmínili

Mikuláš Peksa
Pravda

Tweet – Mikuláš Peksa

Twitter, 28. října 2020

„(...) územní rezerva blokuje jen v Bohumíně pozemky za 211 milionů. Miliony za projekt se navíc pro změnu utopily ve firmě podezřelé z korupce.“