Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

(…) TOP 09 s ODS a KDU-ČSL je tak daleko, že už podepsala a ohlásila podpis memoranda o spolupráci pro volby pro příští rok. Ohlásili jsme to v předvečer státního svátku vzniku Československa.
Interview ČT24, 9. listopadu 2020
Vnitrostranická politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

TOP 09, ODS a KDU-ČSL skutečně podepsaly memorandum o spolupráci pro příští volby. Stalo se tak 27. října, tedy v den před státním svátkem.

Plné odůvodnění

Informace o možné spolupráci TOP 09, KDU-ČSL a ODS při volbách do Poslanecké sněmovny se objevily již 3. října krátce po zveřejnění výsledků krajských voleb. Představitelé těchto tří stran Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) tehdy také například na sociálních sítích zveřejnili fotografii, na níž si společně připíjejí sklenicí piva. Právě výsledek krajských a senátních voleb ze 2 a 3. října lze interpretovat jako úspěch opozičních stran zejména tam, kde vzájemně spolupracovaly.

Na konci října poté představitelé ODS, KDU-ČSL a TOP 09 skutečně ohlásili podpis memoranda o spolupráci pro příští volby do Poslanecké sněmovny, které by měly proběhnout na podzim roku 2021. Podpis memoranda byl oznámen 27. října 2020 pod sochou prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

V kontextu opoziční spolupráce připomeňme, že i další dvě opoziční strany – Piráti a hnutí Starostové a nezávislí – jednají o spolupráci.

Výrok jsme zmínili