Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

Téma (koalice se STAN, pozn. Demagog.cz) se prakticky probírá už sedmý měsíc.
CNN Prima News, 8. ledna 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Diskuze o možné koalici se STAN ve sněmovních volbách 2021 probíhá na fóru Pirátské strany už od července 2020. Předsednictvo Pirátů vypracovalo analýzu možné předvolební spolupráce a následně vyjednávalo s hnutím STAN.

Plné odůvodnění

Na začátku července 2020 proběhla na fóru Pirátské strany anketa, zda by členové podpořili vznik volební koalice se STAN. Na konci července pak členové strany pověřili předsednictvo, aby vypracovalo analýzu možné předvolební spolupráce. Tuto analýzu předsednictvo představilo v říjnu 2020. Následně členská základna předsednictvo pověřila vyjednáváním se STAN.

Výsledkem vyjednávání je koaliční smlouva, kterou Piráti společně se STAN představili těsně před Vánoci. Smlouvu musí nyní schválit členové obou uskupení. Hnutí STAN již o smlouvě hlasovalo 7. ledna 2021 a schválilo ji 92 % hlasů. Hlasování Pirátů začalo 8. ledna, konec byl určen na 12. ledna 2021 v 8:00.

Tématem koalice se STAN pro sněmovní volby 2021 se Pirátská strana zabývá od července 2020. Leden 2021 je tedy sedmý měsíc, kdy se o tomto tématu diskutuje, výrok tedy hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Ivan Bartoš o koalici se STAN

CNN Prima News, 8. ledna 2021

Předseda Pirátů před celostátním fórem strany v rozhovoru pro CNN Prima News mluvil o rodící se koalici se Starosty a nezávislými. Kromě vyjednávání byla řeč i o kroužkování či specificích Ústeckého kraje.