Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

(…) byl s ním na podzim obnoven soud (…). Pan Půta to řekl, tak věřím, že to tak je (že nebude kandidovat, pozn. Demagog.cz).
CNN Prima News, 8. ledna 2021
Sněmovní volby 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

V listopadu 2020 vrchní soud zrušil rozsudek osvobozující Martina Půtu v kauze rekonstrukce libereckého kostela. V lednu 2021 Půta uvedl, že se již na začátku listopadu 2020 rozhodl nekandidovat do Sněmovny v roce 2021, což podle svých slov řekl předsedovi STAN Rakušanovi.

Plné odůvodnění

DOPLNĚNÍ: Do původní verze odůvodnění jsme doplnili aktuální vyjádření Martina Půty o jeho rozhodnutí nekandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Vzhledem k tomuto vyjádření jsme změnili hodnocení výroku z neověřitelného na pravdu.

Martin Půta byl v roce 2014 obviněn z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela svaté Máří Magdaleny v Liberci. Od prosince roku 2018 se kauzou zabýval krajský soud v Liberci, v květnu 2020 pak soud zprostil Martina Půtu obžaloby kvůli chybějícím důkazům. Žalobce se proti rozhodnutí odvolal a 19. listopadu 2020 vrchní soud původní osvobozující rozsudek zrušil. Martin Půta od začátku obvinění odmítá.

Uveďme, že v říjnu 2020 Martin Půta se sdružením Starostové pro Liberecký kraj zvítězil v krajských volbách a stal se již potřetí hejtmanem Libereckého kraje. Po svém vítězství oznámil, že v příštích krajských volbách za čtyři roky už kandidovat nebude. Angažmá v parlamentních volbách v roce 2021 by ale podle svých tehdejších slov asi přijal. 13. ledna 2021 (tedy po zveřejnění ověřovaného rozhovoru) však hejtman Půta na svém facebookovém profilu uvedl, že se ve sněmovních volbách kandidovat nechystá. Podle svých slov o tom informoval předsedu STAN Víta Rakušana již na začátku listopadu 2020, před zrušením osvobozujícího rozsudku vrchním soudem. K jeho rozhodnutí nekandidovat mělo dojít „nezávisle na průběhu soudního jednání ve věci kostela sv. Máří Magdaleny“.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Ivan Bartoš o koalici se STAN

CNN Prima News, 8. ledna 2021

Předseda Pirátů před celostátním fórem strany v rozhovoru pro CNN Prima News mluvil o rodící se koalici se Starosty a nezávislými. Kromě vyjednávání byla řeč i o kroužkování či specificích Ústeckého kraje.