Kateřina Konečná
KSČM

Kateřina Konečná

EMA podle posledních informací, které mám od její ředitelky, tak tvrdí, že během února by tu žádost měla zpracovat a začít se tou žádostí zabývat (žádost o schválení ruské vakcíny, pozn. Demagog.cz).
Interview ČT24, 2. února 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Dle veřejně dostupných informací není zatím vakcína Sputnik V Evropskou lékovou agenturou přezkoumávána. Ruský zástupce uvedl, že žádost bude podána v únoru, nepodařilo se nám však dohledat obdobné vyjádření Evropské lékové agentury.

Plné odůvodnění

Evropská léková agentura (EMA) kontroluje a registruje léčivé přípravky v rámci Evropské unie. Aktuálně k datu rozhovoru (2. února 2021) byly v EU schváleny vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech a Moderna a také vakcína společnosti AstraZeneca.

Šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF) v rozhovoru pro agenturu Reuters již v první polovině ledna sdělil, že Rusko pošle formální žádost o přezkum vakcíny Sputnik V Evropské unii v únoru. Mluvčí RDIF pak dne 20. ledna 2021 oznámil, že RDIF o den dříve požádal o registraci a schválení vakcíny proti covidu-19 Sputnik V v rámci EU. Zprávu přebrala ruská i světová média. EMA v úterý 26. ledna 2021 potvrdila, že se setkala s vývojáři ruské vakcíny, aby prodiskutovali plán vývoje vakcíny i budoucí spolupráci s EMA. Nicméně uvedla, že neobdržela od ruské strany žádost o schválení jejich vakcíny. To, že EMA neobdržela žádost o posouzení či tržní autorizaci ruské vakcíny, potvrdila i výkonná ředitelka EMA Emer Cooke.

Kromě toho, na oficiálních stránkách Evropské lékové agentury i Evropské komise se zmiňuje, že v současnosti EMA posuzuje vakcínu jen od farmaceutické společnosti Janssen-Cilag International N.V. a od 3. února také vakcíny Novavax.

Z veřejných zdrojů se nám tedy nepodařilo výrok potvrdit ani vyvrátit. S prosbou o poskytnutí zdrojů k tomuto výroku jsme se obrátili na europoslankyni Konečnou. Protože jsme však prozatím neobdrželi odpověď, hodnotíme výrok jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kateřina Konečná v Interview ČT24

Interview ČT24, 2. února 2021

Poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná v Interview ČT24 popisovala všechny fáze životního cyklu vakcíny proti covidu-19. Kolik Evropská unie investovala do výzkumu a vývoje očkovacích látek a kolik na zálohy za objed...