Miroslav Toman
SOCDEM

Miroslav Toman

A co se týká kvót, tak kvóty nejsou z pera Ministerstva zemědělství, tam šlo jako o pozměňovací návrh.
Události, komentáře, 17. března 2021
Zemědělství,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Kvóty na české potraviny nebyly součástí původního návrhu novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který předložilo Ministerstvo zemědělství. Pozměňovací návrh této novely, který kvóty zavádí, předložili poslanci hnutí SPD.

Plné odůvodnění

Ministr zemědělství Toman hovoří o kvótách na závazný podíl vybraných českých základních potravin na našem trhu, který schválila Poslanecká sněmovna 20. ledna 2021. Původní návrh (.pdf) novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který předložilo Ministerstvo zemědělství 5. června 2019, žádné kvóty na potraviny neobsahuje.

Kvóty zavádí pozměňovací návrh (.docx, str. 2–3) poslaneckého klubu hnutí SPD, který byl přijat hlasy poslanců ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Dodejme, že ministr Toman poslance vyzval, aby tento pozměňovací návrh podpořili, nakonec však zaujal neutrální stanovisko.

Na závěr uveďme, že novelu vrátil zpět do Poslanecké sněmovny Senát a že ministr Toman vyřazení kvót podpořil. Vládní strany ANO a ČSSD dříve avizovaly, že povinné kvóty na potraviny znovu nepodpoří.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Podpora českého zemědělství pohledem Miroslava Tomana

Události, komentáře, 17. března 2021

Poslední dobou je v mediálním prostoru českých potravin snad více, než kolik jich bude na pultech obchodů v roce 2028. A to díky kvótám na potraviny, které schválila Sněmovna. Ministr zemědělství Miroslav Toman však v Událostec...