Miroslav Toman
SOCDEM

Miroslav Toman

Já jsem říkal od začátku, že myšlenka je dobrá, co se týká co nejvyššího zastoupení českých, moravských, slezských potravin v obchodech, ale že to provedení je špatné, to znamená, to byl ten důvod, (…) proč jsem k tomu dal neutrální stanovisko.
Události, komentáře, 17. března 2021
Zemědělství,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Miroslav Toman se při projednávání novely zákona o potravinách v červnu a prosinci 2020 ani v lednu 2021 nestavěl k návrhu kvót nijak kriticky. Své neutrální stanovisko k návrhu na zavedení potravinových kvót nijak nezdůvodnil. Provedení novely začal kritizovat až na konci ledna.

Plné odůvodnění

Ministr zemědělství Miroslav Toman se ve výroku vyjadřuje o zavedení povinných kvót na množství českých potravin v obchodech. Uveďme, že dne 20. ledna 2021 Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Ta se zabývá například zákazem prodeje potravin dvojí kvality (.pdf, str. 9, 47). Kromě toho se však poslanci v hlasování vyjádřili i pro pozměňovací návrh (.docx) SPD, který obsahoval zavedení povinného podílu některých potravin z České republiky v prodejnách nad 400 metrů čtverečních. Od roku 2022 to má být nejméně 55 %. Postupně by měl poměr růst až na 73 % v roce 2028 (str. 2–3). 

Schválený návrh novely zákona, který zavedení kvót obsahuje (.docx, str. 10), pak 18. března 2021 projednal Senát a následně jej do Sněmovny vrátil s pozměňovacími návrhy.

K návrhu SPD na zavedení kvót na české potraviny ve Sněmovně připojil Zemědělský výbor kladné stanovisko (.pdf, str. 3), naopak ministr Toman při projednávání ve Sněmovně zaujal neutrální stanovisko.

Miroslav Toman se v dřívějších projevech (tedy ještě před schválením novely zákona ve Sněmovně), které pronesl na půdě Poslanecké sněmovny, ke kvótám vyjadřoval několikrát. Konkrétně například na 49. schůzi v červnu 2020, kdy v souvislosti s pozměňovacím návrhem (.docx) Margity Balaštíkové (ANO) a Zdeňka Podala (SPD) na zavedení kvót uvedl: „(…) jestliže nebudeme mít jablka do supermarketu, nemáme sady. Jestliže nebudeme mít zeleninu v supermarketu a obchodech, nemáme zeleninu na poli. Jestliže nebudeme mít chmelnice, nebudeme produkovat pivo. Jestliže nebudeme pěstovat brambory, nevím, co tam místo toho budeme dělat. Takže to je ta rozmanitost krajiny, po které všichni voláte, ale nechcete dovolit zemědělcům, aby ty produkty uměli prodat. Takže já bych si přál, aby zemědělci to mohli prodávat a ne pouze produkovat.“ 

Obdobně se ministr Toman vyjadřoval i v prosinci 2020 na 72. schůzi Sněmovny. V reakci na poslance Válka (TOP 09), který podpořil pomoc českým zemědělcům a upřednostnění českých potravin v případě nadprodukce, ale také poukázal na nedostatek konkurence, k němuž by podle něj uváděný návrh mohl vést, ministr Toman uvedl: „Co se týká pana poslance Válka, já s ním souhlasím, naprosto jasně, protože Ministerstvo zemědělství podporuje kvalitní regionální potraviny, cechovní normy, vzdělávání a další věci. Ale přijdou okamžiky, kdy do toho stát bude muset vstoupit.“ Ani na této schůzi pak kvóty ministr Toman nekritizoval.

Miroslav Toman se později v rozhovoru pro deník Právo a server Novinky.cz vyjádřil, že preference českých potravin v obchodech dává smysl. Na druhé straně ale připustil, že zákon schválený Sněmovnou potřebuje přepracovat. „Předpokládám, že Senát novelu vrátí poslancům k přepracování. (…) i když jde o dobrou myšlenku, technické provedení je podle nás špatné,“ uvedl například. Zdůrazněme, že tato vyjádření ministra Tomana pocházejí z konce ledna 2021.

Podobně se ministr Toman vyjadřoval (video, čas 24:00) i v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) v České televizi 21. února 2021: „Myšlenka co nejvyššího zastoupení pro nakupující na regálech je dobrá, ale to provedení je velmi špatné.

V obou rozhovorech ministr zmínil neutrální postavení Ministerstva zemědělství k dané novele. „Bohužel technicky není návrh napsaný příliš dobře, proto jsme měli k návrhu neutrální stanovisko,řekl například pro deník Právo a Novinky.cz.

Neutrální stanovisko, které ministr Toman zaujal, podle něj mělo být jen pozitivním signálem pro zemědělce (video, čas 24:12). Dle jeho vyjádření se Ministerstvo snaží novelou zákona tlačit na konec dvojí kvality potravin a na upřednostnění lokálních výrobců u veřejných zadavatelů. Kvóty na potraviny jsou podle Miroslava Tomana nešťastné, ale větší zastoupení českých potravin je výhodné, jak dodal (video, čas 24:35) v OVM.

Ministr zemědělství Toman tedy o tom, že myšlenka kvót na české potraviny je dobrá, ale provedení je špatné, poprvé mluvil až 27. ledna 2021 v rozhovoru pro deník Právo. Uveďme, že Miroslav Toman nebyl ke kvótám nijak kritický při projednávání novely zákona v červnu a v prosinci 2020 ani při schvalování kvót v lednu 2021. Své neutrální stanovisko k pozměňovacímu návrhu poslanců SPD tehdy nijak nezdůvodnil. O tom, že považuje provedení Sněmovnou schválené novely za špatné, začal mluvit až o týden později. Výrok proto hodnotíme jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Podpora českého zemědělství pohledem Miroslava Tomana

Události, komentáře, 17. března 2021

Poslední dobou je v mediálním prostoru českých potravin snad více, než kolik jich bude na pultech obchodů v roce 2028. A to díky kvótám na potraviny, které schválila Sněmovna. Ministr zemědělství Miroslav Toman však v Událostec...