Dominik Feri
TOP 09

Dominik Feri

(...) s odbornými stanovisky, aby došlo ke zdvojnásobení těch rozmezí mezi dávkami u Pfizeru, tedy na nějakých 40 dní.
Interview ČT24, 23. března 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Někteří odborníci, např. Česká vakcinologická společnost a její předseda Roman Chlíbek, skutečně podporují prodloužení intervalu mezi dvěma dávkami očkování vakcínami Pfizer/BioNTech až na 42 dní.

Plné odůvodnění

Firma Pfizer je jedna ze společností, která spolu s firmou BioNTech vyrábí vakcínu proti covidu-19. Dne 21. prosince 2020 byla jejich očkovací látka schválena Evropskou komisí a mohla být uvedena na evropský trh. V České republice se jí začalo očkovat 27. prosince 2020.

Uvedená očkovací látka, která nese označení Comirnaty (.pdf), je založena na technologii mRNA. To znamená, že vakcína obsahuje tzv. messenger RNA (někdy popisovanou také jako „poslíček“), jež nese informace s pokynem pro lidské buňky, aby začaly vytvářet tzv. spike protein. Imunitní systém očkované osoby poté tento spike protein rozpozná jako cizorodý a reaguje tvorbou protilátek. Ty později chrání očkovanou osobu v případě, že se setká se skutečným koronavirem SARS-CoV-2, jelikož imunitní systém již tento virus pozná a začne se bránit. (Přehledný výklad o fungování mRNA vakcín lze najít např. ve videu ČT24.)

Dodejme, že toto očkování nedokáže vyvolat onemocnění covid-19, jelikož neobsahuje samotný koronavirus, jak vysvětluje Státní ústav pro kontrolu léčiv i Ministerstvo zdravotnictví (.pdf).

Dále je důležité zmínit, že vakcína Pfizer/BioNTech je dvoudávková a plnou deklarovanou ochranu tak očkovaní lidé získají až 1–2 týdny po aplikování obou dávek (.pdf). Dle původních informací měla být druhá dávka této vakcíny podávána s odstupem „nejméně 21 dní“ po dávce první. Na konci ledna však Evropská léková agentura zveřejnila zprávu, podle níž se toto doporučení změnilo výslovně na „3 týdny po první dávce“ (.pdf, str. 2).

V polovině března nicméně část odborníků přišla s návrhem na prodloužení intervalu mezi jednotlivými dávkami. Podle České vakcinologické společnosti a jejího předsedy Romana Chlíbka by se tento interval mohl prodloužit až o dvojnásobek, tedy na 42 dní. Prodloužení tohoto intervalu je podporováno i kanadskou studií, podle níž je i po očkování první dávkou účinnost vakcíny Comirnaty až 92 %. Díky tomuto kroku by bylo možné očkovat více lidí, jelikož by se nemusely ihned vyčlenit vakcíny pro druhou dávku. Informoval tak i premiér Andrej Babiš na svém Twitteru. 

Ministerstvo zdravotnictví bylo zprvu proti tomuto kroku. Ministr Blatný nejdříve 17. března uvedl, že by se problém jen odsunul a muselo by například dojít k přeregistrování až 180 tisíc lidí. Později však svůj názor přehodnotil. V úterý 23. března 2021 se tak Jan Blatný na twitterovém účtu Ministerstva zdravotnictví vyjádřil následovně: „Na prodloužení intervalu mezi 1. a 2. dávkou očkování se s odborníky shodneme. Musíme to ale udělat tak, aby to bylo maximálně vstřícné vůči lidem a zároveň technicky možné. Logistika vakcín není tak jednoduchá. O detailech budeme včas informovat.“

Ve svém výroku poslanec Dominik Feri (TOP 09) zmiňuje jako dvojnásobek intervalu mezi dávkami vakcíny Pfizer/BioNTech 40 dní. Ve skutečnosti ale někteří odborníci hovořili o 42 dnech. Rozdíl dvou dnů se však stále pohybuje v rámci naší 10% tolerance, a proto výrok vyhodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nouzový stav pohledem Dominika Feriho

Interview ČT24, 23. března 2021

Poslanec Feri v Interview ČT24 mluvil o tom, jak by vláda měla v boji s pandemií postupovat, podle jakého zákona a v jakém stavu. Popsal také návrhy opozice stran testování a očkování, dokázal však zmínit i ryze právnická témat...