Alena Schillerová
ANO

Alena Schillerová

LEVNĚJŠÍ VODA pro české domácnosti. Snížili jsme proto DPH na vodné a stočné na nejnižší sazbu 10 %. Ceny vody totiž v posledních letech setrvale rostly a SNÍŽENÍ DANĚ O TŘETINU pomůže k udržení konečných cen.
Instagram, 27. dubna 2021
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

DPH na vodné a stočné se skutečně snížila z 15 % na nejnižší sazbu 10 %, a to již od 1. května 2020. Ceny vodného a stočného přitom setrvale rostou.

Plné odůvodnění

Ministryně Schillerová mluví o snížení DPH u vodného a stočného, což by podle ní mělo pomoci zvrátit trend postupného růstu cen vody. V odůvodnění se proto zaměříme na ministryní uváděnou změnu legislativy i na vývoj cen vodného a stočného v Česku.

Od 1. května 2020 došlo ke snížení daně z přidané hodnoty u celé řady zboží a služeb na 10 %, tedy nejnižší ze tří sazeb. Patří sem také vodné a stočné, které bylo původně v 15% sazbě. Návrh zákona, kterým se mění také zákon o dani z přidané hodnoty, předložilo Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou v roce 2018. Poslanecká sněmovna jej i přes zamítnutí Senátem schválila v roce 2019. Pro návrh hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM.

Podle dat vědeckotechnického časopisu Vodní hospodářství dochází k růstu cen vodného a stočného v České republice setrvale. Například v roce 2019 stál jeden metr krychlový vody (1 000 litrů) průměrně 88,16 Kč, zatímco v roce 2018 85,63 Kč a v roce 2017 to bylo 84,30 Kč.

Výrok jsme zmínili

Alena Schillerová
Pravda

Instagram – Alena Schillerová

Instagram, 27. dubna 2021

„LEVNĚJŠÍ VODA pro české domácnosti. Snížili jsme proto DPH na vodné a stočné na nejnižší sazbu 10 %. Ceny vody totiž v posledních letech setrvale rostly a SNÍŽENÍ DANĚ O TŘETINU pomůže k udržení konečných cen.“