Miloš Vystrčil
ODS

Miloš Vystrčil

(…) se prošetřuje jedna verze (vrbětického výbuchu, pozn. Demagog.cz), a to je ta verze, že šlo o teroristický útok.
Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Orgány činné v trestním řízení v současnosti skutečně pracují pouze s jednou vyšetřovací verzí, která vrbětické výbuchy přičítá ruským agentům. Neklasifikuje je však jako teroristický útok.

Plné odůvodnění

Předseda Senátu Miloš Vystrčil reaguje na slova prezidenta Zemana, který v neděli 27. června 2021 znovu zpochybnil, že by se v případu výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 pracovalo pouze s jednou vyšetřovací verzí, která výbuchy přičítá dvěma agentům ruské tajné služby GRU. Vystrčil tedy poukazuje na to, že existuje pouze jedna vyšetřovací verze, která výbuchy připisuje ruským agentům.

Jan Sladký, vedoucí státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně, které případ dozoruje, již dříve potvrdil, že se pracuje pouze s jednou vyšetřovací verzí, „kterou je podíl ruských agentů GRU na výbuších“.

Nicméně prověřování se týká trestného činu obecného ohrožení, nikoliv teroristického útoku. Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, že z pohledu právní klasifikace nejsou výbuchy ve Vrběticích teroristickým útokem, jelikož dle Zemanových slov „nebyl v dané věci porušen chráněný zájem spočívající v poškození ústavního zřízení nebo obranyschopnosti ČR ve smyslu paragrafu 311 odstavce 1 trestního zákoníku“. Pavel Zeman taktéž upozornil na fakt, že trestní zákoník nezná pojem „státní terorismus“, který užívala média a politici.

Výrok Miloše Vystrčila hodnotíme jako pravdivý s výhradou, protože správně uvádí, že orgány činné v trestním řízení v současnosti pracují jen s jednou vyšetřovací verzí výbuchů, nicméně označení akce ruských agentů za teroristický útok není přesné – jak z pohledu trestního práva, tak i z pohledu bezpečnostních studií.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Druhý nejvyšší nejen o prvním nejvyšším

Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil byl hostem nedělního speciálu Partie Terezie Tománkové. V pořadu před ním vystoupil posupně prezident i premiér, druhý nejvyšší ústavní činitel tak mohl reagovat na jejich slova. Řeč byla o návrhu...